Randall RG 75 G3 a pętla efektów

- wzmacniacze, preampy, paczki
Awatar użytkownika
Michuu1059
ex Pajlok
Posty: 608
Rejestracja: 01 września 2009, 21:49 - wt

Randall RG 75 G3 a pętla efektów

Postautor: Michuu1059 » 17 grudnia 2013, 00:09 - wt

Otóż na dniach przyszedł do mnie Marshall Echohead. Nie myśląc wiele wpiąłem go w linię gitara>piec.
Jakoś nie za bardzo zadowalał mnie ten efekt, nie najlepiej to brzmiało, aż dzisiaj sobie przypomniałem, że przecież mój wzmacniacz ma pętlę xd
Po wpięciu do pętli brzmi to o wiele lepiej, dokładną różnicę sprawdzę sobie jutro w dzień, ale w związku z tym mam parę pytań.

Nie mogę znaleźć nigdzie odpowiedzi czy mam pętlę równoległą czy szeregową (z tego co się orientuję jedyna różnica to taka, że w szeregowej można pominąć preamp wpinając się tylko w return, a w równoległej preamp wzmacniacza zawsze jest domiksowany?)

Kolejna sprawa to volume pętli, do czego służy i jak poprawnie ustawić?

@edit
podłączyłem się tak:
gitara > delay > return i po zmianie kanałów wzmacniacza nadal jest czysty, rozumiem że mam pętlę szeregową?

Awatar użytkownika
Jacek B.
ex Cooper
Posty: 7236
Rejestracja: 12 sierpnia 2008, 00:25 - wt

Re: Randall RG 75 G3 a pętla efektów

Postautor: Jacek B. » 17 grudnia 2013, 01:19 - wt

A gdzie zgubułeś preamp w swoim ustawieniu? ;)

viewtopic.php?f=40&t=233

Zacznij od tego tematu ;)
A volume ustawiasz tak, żeby po wpieciu efektu głośnośc była taka sama przy właczonej jak i wyłaczonej pętli/efekcie.

Awatar użytkownika
Michuu1059
ex Pajlok
Posty: 608
Rejestracja: 01 września 2009, 21:49 - wt

Re: Randall RG 75 G3 a pętla efektów

Postautor: Michuu1059 » 17 grudnia 2013, 17:40 - wt

No pominąłem preamp żeby sprawdzić czy zostanie domiksowany, czy mogę korzystać z samej końcówki. Gdzieś czytałem że na tym polega właśnie pętla równoległa, ale kij wie bo to z innego forum było.

Co do volume, pętli nie mogę wyłączyć, a kręcąc volume przy send i return jedynie zmienia się głośność tak jakbym zwykłym master kręcił, niezależnie od ustawień i od włączonego/wyłączonego efektu. Dlatego też nie rozumiem do czego może mi to posłużyć.

Twój temat czytałem już dawno, jedyne co z niego mogę wywnioskować to to, że mam pętlę szeregową, bo nie mam żadnego potka od regulacji "dodawania" preampu.

Awatar użytkownika
Jacek B.
ex Cooper
Posty: 7236
Rejestracja: 12 sierpnia 2008, 00:25 - wt

Re: Randall RG 75 G3 a pętla efektów

Postautor: Jacek B. » 18 grudnia 2013, 02:48 - śr

W jaki sposób chciałeś domiksówać preamp, skoro W OGÓLE go nie podpiąłeś? ;)

Kręcąc volume zmieniasz głośność, bo niektóre efekty (np Tremolo Bossa) ją ścinają.

Awatar użytkownika
Michuu1059
ex Pajlok
Posty: 608
Rejestracja: 01 września 2009, 21:49 - wt

Re: Randall RG 75 G3 a pętla efektów

Postautor: Michuu1059 » 19 grudnia 2013, 19:09 - czw

Po prostu gdzieś przeczytałem że wpinając się w pętlę równoległą w return to i tak do sygnału wyjściowego dodawany jest preamp, przez co nie ma możliwości korzystania z samej końcówki, jak widać inne fora kłamią, dlatego chciałem zapytać tutaj ;)

@edit
http://guitarzone.org/petle-efektowe/
i wszystko jasne, na forach tylko niepotrzebnie gmatwają i często podają błędne informacje xd

@down
myślałem że preamp byłby w takiej sytuacji jakoś połączony za returnem, ale nie ważne, wprowadzili mnie w błąd :)
Ostatnio zmieniony 20 grudnia 2013, 20:30 - pt przez Michuu1059, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Jacek B.
ex Cooper
Posty: 7236
Rejestracja: 12 sierpnia 2008, 00:25 - wt

Re: Randall RG 75 G3 a pętla efektów

Postautor: Jacek B. » 20 grudnia 2013, 02:09 - pt

Ziom, używaj myślenia.
W jaki sposób chcesz mieć sygnał z preampu, skoro nic w niego nie wchodzi?

Ale z pętlą szeregową są jaja i prawdopodobnie jakbyś się wpiął w return takiej pętli sygnał byłby słabszy.

Awatar użytkownika
Michuu1059
ex Pajlok
Posty: 608
Rejestracja: 01 września 2009, 21:49 - wt

Re: Randall RG 75 G3 a pętla efektów

Postautor: Michuu1059 » 24 grudnia 2013, 22:15 - wt

Może żeby nie zakładać nowego tematu, bo dotyczy on właśnie pętli:
Wszystko już wiem i wszystko gra, natomiast mam problem techniczny z piecem. Na kanale czystym, przy uderzeniu mocniej w struny głośnik jakby zaczyna charczeć. Jeśli odłączę efekty od pętli to wszystko gra ładnie, więc to wina pętli. Kręcenie gałami od pętli nic nie daje, jakieś solucje? Co może być przyczyną, lampa mocy jest nowa, jeśli to wina pętli to da się coś z tym zrobić?

Awatar użytkownika
Jacek B.
ex Cooper
Posty: 7236
Rejestracja: 12 sierpnia 2008, 00:25 - wt

Re: Randall RG 75 G3 a pętla efektów

Postautor: Jacek B. » 25 grudnia 2013, 23:58 - śr

A co masz w pętli prócz delaya? Bo jeśli tylko jego, to może skręć level?

Awatar użytkownika
Michuu1059
ex Pajlok
Posty: 608
Rejestracja: 01 września 2009, 21:49 - wt

Re: Randall RG 75 G3 a pętla efektów

Postautor: Michuu1059 » 28 grudnia 2013, 16:41 - sob

Tylko delay jest, kręcenie gałkami nic nie daje, nawet na wyłączonym efekcie jest to samo. Muszę spróbować na jakimś innym efekcie, ale akurat nie mam nic pod ręką. Można połączyć send z return kablem bez żadnego efektu po drodze? Tak, żeby sprawdzić samą pętlę?

@edit
jak połączę send z return kablem to jest oki, w takim razie albo to wina marshalla eh-1 albo długich kabli, jak przyjdzie neo clone to zobaczę z tymi samymi kablami na nim czy też charczy

Awatar użytkownika
Michuu1059
ex Pajlok
Posty: 608
Rejestracja: 01 września 2009, 21:49 - wt

Re: Randall RG 75 G3 a pętla efektów

Postautor: Michuu1059 » 05 stycznia 2014, 22:10 - ndz

Teraz z chorusem i delayem też przesterowuje, ale za to kręcenie gałami od pętli pomaga. Skręciłem nieco send i sporo return i już nie pierdzi, widocznie za duży sygnał był. Problem będzie gdy zabraknie głośności jak gdzieś będę musiał zagrać :D Ale do domowego grania da radę :)


Wróć do „Piece”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości