FAQ wzmacniaczy

- wzmacniacze, preampy, paczki
Awatar użytkownika
doomEL
Sponsor
Posty: 1181
Rejestracja: 12 sierpnia 2008, 00:22 - wt

FAQ wzmacniaczy

Postautor: doomEL » 04 października 2008, 15:30 - sob

Tutaj chcialbym stworzyc takie male FAQ wzmacniaczy lampowych.

1. Po co jest to wejscie High i Low?
Wbrew obiegowej opini powielanej w wielu roznych manualach i na niejednym forum gitarowym, wyjscia te nie powstaly do przystawek pasywnych/aktywnych. sa one stworzone przez Leo Fendera, ktory eksperymentowal z wzmacniaczem. Do standardowego wejscia Low o niskiej opornosci wejsciowej (od ktorej zalezy m. in. czulosc wzmacniacz) dolaczyl wejscie High, ktore mialo wieksza czulosc. Wzmacniacz zaczal grac glosniej (standardowe wejscie high to dodatkowe 6 dB wzgledem low) i mocniej (pojawil sie agresywniejszy przester). O co wiec chodzi z tymi aktywnymi przystawkami? Powstaly one dlugo po powstaniu pierwszego wejscia high. Producenci doradzaja zeby podlaczac przystawki aktywne do wejscia low, czemu zapewnimy troche slabszy przester. prawda jest jednak taka ze obojetnie gdzie podlaczymy jaka przystawke zawsze bedzie dzialalo i wszystko zalezy od naszej inwencji!

2. Co to sa te wszystkie lampowe koncowki mocy i preampy? Co wazniejsze?
Wzmacniacz gitarowy sklada sie z dwoch czesci. pierwsza z nich jest przedwzmacniacz (preamp), druga Koncowka mocy. We wzmacniaczach Hi-Fi dzwiek jest ksztaltowany w przedwzmacniaczu a nastepnie jak najwierniej wzmacniany w koncowce mocy. Z wzmacniaczami gitarowymi jest jedna troche inaczej. Brzemienie wzmacniacza gitarowego ksztaltowane jest w jego kazdej czesci od filtra zasilacza do transformatora glosnikowego, jednak jedna z wazniejszych rol ma koncowka mocy. to ona najciekawiej przesterowuje sie we wzmacniaczach lampowych, dajac charakterystyczne brzmienie. Zeby wzmacniacz posiadal lampowa koncowke mocy musi posiadac lampy typu: EL 84, 6V6, EL 34 lub 6L6 (lub inne opisane jako lampy mocy). lampy serii ECC8. (np. 85, 82) oraz 12Ax7 (np. 12AX7, 12AT7) przeznaczone sa do przedwzmacniaczy. Nalezy jednak wiedziec ze jedna lampa tego typu znajduje sie takze w koncowce mocy, pelni ona jedak mniejsza role i praktycznie nie wplywa na brzmienie tak jak lampy mocy.

3. Czy zwykły wzmacniacz combo można podłączyć do kolumny gitarowej?
Najczesciej tak. Zeby moznabylo podlaczyc combo do jakiejkolwiek paczki musimy sie najpierw upewnic czy nasze kombo posiada wyjscie na zewnetrzna kolumne. Jesli takowej nie posiada, to niestety podlaczenie bedzie niemozliwe (chyba ze je dorobimy). W przypadku headow (head/głowa - sam wzmacniacz bez wbudowanego glosnika) jest latwiej, bo takowe wyjscie zawsze istnieje i moze byc oznaczone jako output, speaker lub liczba i znaczek omega lub "ohms" (np. 8 ohms).

4. Jak dobierac paczke do wzmacniacza?
Pierwsza zasad jest to ze paczka musi miec odpowiednia moc. Jesli mam paczke przykladowo 100W, a wzmacniacz 200W, to mozemy pozegnac sie z nasz ukochana paczuszka. Kolejnym waznym aspektem jest opornosc. Wzmacniacze i paczki najczesciej maja opornosci rzedu 4/8/16 omow. Opornosc to stosunek napiecia do natezenia pradu plynacego przez odbiornik. Opornosc jest stala (w przypadku glosnikow), wiec wraz ze wzrostem napiecia, proporcjonalnie do niego rosnie natezenie. Co to jednak oznacza? Wzmacniacze audio wzmacniaja sygnal do stalej wartosci napiecia (w duzym uogulnieniu). Jesli podlaczymy do tego samego wzmacniacza glosnik 4 omowy a nastepnie 8 omowy, nietrudno zauwazyc, ze przez glosnik 4 omowy plynac bedzie 2 razy wiekszy prad, przez co Wzmacniacz ma wieksza moc i jest glosniejszy. Jesli wzmacniacz ma moc 100Wdla 8omow, to bedzie mial w przyblizeniu 50W dla 16 omow i 200W dla 4 omow. Nalezy o tym pamietac!
Inna sytuacja wystepuje w przypadku wzmacniaczy lampowych z kilkoma wyjsciami dostosowanymi do roznych opornosci (4/8/16omow). W przypadku dajmy na to wzmacniacza 100W, podlaczenie 4omowej kolumny do 4omowego wyjscia, da nam 100W na kolumnie. Podobnie jesli podlaczymy 8omow do 8 omow i 16 do 16. Jesli podlaczymy je w inny sposob zaobserwujemy spadek lub wzrost mocy, opisany nieco wczesniej.

5. Mam wzmacniacz lampowy i sa na nim dwa przelaczniki. Power i standby. Po co one sa?
Przelacznik power powoduje, ze wzmacniacz rozpoczyna prace. Transformator seciowy zaczyna dzialac i nagrzewane jest żarzenie lamp. Po jakims czasie (30s-2min), mozemy wlaczyc trugi przelacznik "standby", ktory dostarczy napiecie do reszty kladu. Opóźnianie wlaczania lamp nie jest konieczne, ale przedluza zywotnosc lamp.
wylaczanie nie ma specjalnie znaczenia, ale radzilbym zostawiac piec na wlaczonym standby. kiedy cokolwiek chcecie zrobic wewnatrz pieca:
- wylaczcie go z sieci
- ustawcie wszystkie przelaczniki (power on i standby off), tak jak juz byscie chcieli grac (taki "MTV unplugged" :P).
Nie panikujcie jesli wlaczy sie wam na jakas chwile piec i bedziecie mogli wydobyc z niego jakies dzwieki. Wlasnie uratowaliscie sobie zycie bo rozladowaliscie kondensatory, ktore rownie dobrze moglibyscie rozladowac podczas grzebania puszczajac sobie ok 300V przez klatke piersiowa;)

6. Co to jest biasowanie pieca?
Biasowanie to ustawianie napiecia polaryzujacego lampy mocy. Ustawiamy w ten sosob wzmocnienie lamp i brzmienie. wiekszosc piecy ma z tylu potencjometry do tego służące. poprostu grasz i krecisz nimi tak dlugo az przestanie brumic. w ten sposob mozna znales bardzo duzo ciekawych brzmien pieca. Teoretycznie bias powinno sie ustawiac tak zeby colosc brzmiala najczysciej jak mozna, bo wtedy lampy najmniej sie zuzywaja. jesli jednak pokrecisz biasem mozesz zmieniac klasy od A, prze AB, do B. kazda ma inne brzmienie i roznie zuzywa lampy dajac rozna moc. najmniej zuzywa klasa A dajac jednak najmniejsza moc i przester. swietne do cleana. jadac dalej mozemy uzyskac ciekawe brzmienia. biasowanie pozwoli takze na lepsze ustawienie niepoparowanych lamp, ale nalezy pamietac, ze wtedy kazda lampa musi miec osobny bias.




Takie przykladowe pytania ktore czesto sie pojawiaja. bede czesto te strone uaktualnial odpowiadajac na wasze pytania, wiec pytajcie jesli macie jakiekolwiek watpliwosci.
Pozdrawiam
doomEL

Awatar użytkownika
doomEL
Sponsor
Posty: 1181
Rejestracja: 12 sierpnia 2008, 00:22 - wt

Re: FAQ wzmacniaczy

Postautor: doomEL » 14 maja 2009, 21:36 - czw

update. rozwinalem troche watek z kolumnami
Pozdrawiam
doomEL

Awatar użytkownika
kielczak
Posty: 1649
Rejestracja: 21 października 2008, 20:03 - wt

Re: FAQ wzmacniaczy

Postautor: kielczak » 04 czerwca 2009, 19:50 - czw

Teraz na poważnie myślę o headzie lampowym i muszę przyznać, że bardzo pomocny tekst

Pytanie - moc kolumny i heada musi być taka sama ?
(\__/)
( O.o)
(> < ) This is Bunny. Copy Bunny into your signature. Help him take over the world.

Awatar użytkownika
Diabeł Piszczałka
Sponsor
Posty: 359
Rejestracja: 12 sierpnia 2008, 11:59 - wt

Re: FAQ wzmacniaczy

Postautor: Diabeł Piszczałka » 04 czerwca 2009, 20:30 - czw

yy 100W head + 100W kolumna?? no nie wydaje mi sie panie dziejku :)

Awatar użytkownika
ksantyp
Redaktor
Posty: 4512
Rejestracja: 12 sierpnia 2008, 11:34 - wt

Re: FAQ wzmacniaczy

Postautor: ksantyp » 04 czerwca 2009, 20:34 - czw

killczak - no tak z dwa razy mocniejsza paczka od główki jak chcesz rozkręcać na max... i grać
DOBRE WIOSŁA W JESZCZE LEPSZYCH CENACH.
FOG Shop - zapraszam do sklepu dla Gitarzystów
http://www.fogshop.pl

Awatar użytkownika
Jacek B.
ex Cooper
Posty: 7210
Rejestracja: 12 sierpnia 2008, 00:25 - wt

Re: FAQ wzmacniaczy

Postautor: Jacek B. » 04 czerwca 2009, 20:36 - czw

Dlaczego dwa razy mocniejsza skoro wzmacniacz oddaje MAX 100W?

Awatar użytkownika
Humans_agony
Posty: 85
Rejestracja: 01 października 2008, 20:27 - śr

Re: FAQ wzmacniaczy

Postautor: Humans_agony » 04 czerwca 2009, 21:06 - czw

Ponieważ tak mówi lud. :D Nie wiem, kwestia wyczucia. Ja wolę mieć pakę mocniejszą o minimum 50 Wat ze względów bezpieczeństwa. Sam teraz mam paczkę mocniejszą od heada o 380 watów :D Ale to już kwestia wsadu innych driverów.

Awatar użytkownika
Jacek B.
ex Cooper
Posty: 7210
Rejestracja: 12 sierpnia 2008, 00:25 - wt

Re: FAQ wzmacniaczy

Postautor: Jacek B. » 04 czerwca 2009, 21:09 - czw

Niby tak się mówi. Ale czy ktoś to sprawdzał? ;)

moc heada <= moc paczki i tyle.

Awatar użytkownika
Humans_agony
Posty: 85
Rejestracja: 01 października 2008, 20:27 - śr

Re: FAQ wzmacniaczy

Postautor: Humans_agony » 04 czerwca 2009, 21:17 - czw

No można założyć, że są pewne różnice w mocy pomiędzy podawanymi przez producenta, a tymi rzeczywistymi. To samo jest z impedancją. Sam podpinając Eminency w mojej pace zauważyłem, że ani poprzednie V30, ani aktualnie siedzące V12 nie mają tak naprawdę 8 ohm. Wszystkie posiadają 7,2 ohma, gdzie wszędzie jest podane 8. Tak samo jest z mocą wzmaków, więc lepiej dmuchać na zimne i mieć te parę watów zapasu.

Awatar użytkownika
Martyn
aka K_H
Posty: 446
Rejestracja: 12 sierpnia 2008, 20:11 - wt

Re: FAQ wzmacniaczy

Postautor: Martyn » 04 czerwca 2009, 22:01 - czw

Humans_agony pisze:Wszystkie posiadają 7,2 ohma, gdzie wszędzie jest podane 8.

7,2 mierzone pewnie na prądzie stałym, a wzmacniacz podaje prąd zmienny, gdzie impedancja będzie nieco większa. Poza tym impedancja i tak się waha w zależności od częstotliwości dźwięku, więc nie ma co się martwić, granice tolerancji są tak duże że możemy grać bez obaw. ;)
Primus sucks!


Wróć do „Piece”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości