FAQ wzmacniaczy

- wzmacniacze, preampy, paczki
Awatar użytkownika
maclaren2
Posty: 385
Rejestracja: 06 sierpnia 2010, 23:16 - pt

Re: FAQ wzmacniaczy

Postautor: maclaren2 » 29 grudnia 2011, 16:16 - czw

Nie takiego sposobu myślenia nie miałem po prostu wydawało mi się, że warto go dokładnie ustawić dla "zdrowia" brzmienia i lamp. No, a żeby potek ukręcić to trzeba naprawdę być geniuszem :lmao:

Ps. Dzięki za pomoc.

Awatar użytkownika
niedouczony
Sponsor
Posty: 519
Rejestracja: 03 lutego 2010, 17:45 - śr

Re: FAQ wzmacniaczy

Postautor: niedouczony » 29 grudnia 2011, 20:30 - czw

I jeszcze fajna stronka
http://www.webervst.com/tubes1/calcbias.htm
To dla leniwych , jak się nie chce do tabelki zaglądać. :D
Mniej gainu, więcej volume i sprawna łapa - tajemnica dobrego brzmienia.

Awatar użytkownika
maclaren2
Posty: 385
Rejestracja: 06 sierpnia 2010, 23:16 - pt

Re: FAQ wzmacniaczy

Postautor: maclaren2 » 29 grudnia 2011, 20:52 - czw

Ok to teraz parę pytań ponieważ należę do ludzi którzy lubię sobie pokręcić nie wytrzymam bez sprawdzenia tego biasu, odkręciłem tą górną pokrywę, moim oczom ukazały się 4 lampy i 2 transformatory, nic więcej metalowa płytka i tyle żadnych otworów na miernik i śrubokręt czy ja jestem ślepy czy jak? No i drugie pytanko: z tyłu mam takie pokrętło HT FUSE T250mA H co to jest? A co do patrzenia tego biasu to z kalkulatora nie korzystałem bo nie rozumiem pojęć, a google kijowo to tłumaczy, zajrzałem natomiast do tabelki pod nim spojrzałem na moją lampę (EL 84) i na tabelkę są tam różne wartości od 400V do 200V którą mam wybrać i na jakiej postawie się ją wybiera? To samo tyczy się watów w instrukcji pisze 25W, a w tabelce 12W mógłbyś mi to troszkę rozjaśnić? A co do ustawiania to widzę, że wynik tego równania wychodzi w mA to na mierniku też mam ustawić mA? Nie wiem bo w Hi - Fi zawsze ustawiałem na wolty.

Edit: Już wiem, że mam automatyczny bias, ale mimo to ktoś uczynny mógłby pomóc.
Ostatnio zmieniony 29 grudnia 2011, 23:29 - czw przez maclaren2, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
wlosien
I have 12" d***!
Posty: 943
Rejestracja: 12 sierpnia 2008, 20:25 - wt

Re: FAQ wzmacniaczy

Postautor: wlosien » 29 grudnia 2011, 21:02 - czw

elektronik ze mnie żaden, ale Fuse to po prostu bezpiecznik.
Ruchasz się, czy trzeba z Tobą chodzić?
Yo Koks.http://www.youtube.com/watch?v=lXbVUbfJcvI

shymchack
Moderator
Posty: 3009
Rejestracja: 13 sierpnia 2008, 01:32 - śr

Re: FAQ wzmacniaczy

Postautor: shymchack » 29 grudnia 2011, 21:09 - czw

Podsumowując... ustawiałeś BIAS tak, jak ktoś Ci powiedział/pokazał, nie mając pojęcia o tym co się tak naprawdę dzieje? :D

Awatar użytkownika
maclaren2
Posty: 385
Rejestracja: 06 sierpnia 2010, 23:16 - pt

Re: FAQ wzmacniaczy

Postautor: maclaren2 » 29 grudnia 2011, 21:15 - czw

Co do tego Fusa to tak myślałem tylko możliwość przekręcania mnie zmyliła. No nie wiedziałem bo co tu miałem wiedzieć: wetknąć miernik ustawić na 4.5 nic więcej mi do szczęścia nie potrzebne. To teraz jak już tak podsumowałeś to może byś chociaż coś wyjaśnił dał jakieś artykuły po polsku bo niestety z angielskim nie jestem za pan brat na tyle żebym mógł o tym czytać.

Awatar użytkownika
niedouczony
Sponsor
Posty: 519
Rejestracja: 03 lutego 2010, 17:45 - śr

Re: FAQ wzmacniaczy

Postautor: niedouczony » 30 grudnia 2011, 16:11 - pt

A , to jednak pojęcia się nie posiada... o istnieniu specjalnych mierników, a w zasadzie przystawek do mierzenia biasu.
http://www.amptone.pl/category/Testery-lamp,b.html
Jest tam zamontowany rezystor 1 ohm i mierzysz spadek napięcia na nim w mV, co jest równoważne prądowi w mA.

Takie ustrojstwo wtyka się w gniazdo lampy, a w utrojstwo samą lampę i podpina do miernika.
Napięcia zasilania trzeba sobie zmierzyć , a moc.... katalogowo te lampy tak mają, bo to odnosi się do pary lamp, a ty masz kwartet :E
Jak coś znajdę po polsku , to ci podeślę. Ale powtarzam jeszcze raz , lampiak to nie apteka, tam nie musi wszystko się zgadzać co do deka. Ale prz automatycznym biasie możesz sobie tylko zmierzyć bez regulowania.
Mniej gainu, więcej volume i sprawna łapa - tajemnica dobrego brzmienia.

Awatar użytkownika
maclaren2
Posty: 385
Rejestracja: 06 sierpnia 2010, 23:16 - pt

Re: FAQ wzmacniaczy

Postautor: maclaren2 » 30 grudnia 2011, 16:46 - pt

Przy automatycznym to nie ma sensu mierzyć. Z tego co wiem to kwartet to 4 takie same, a ja mam po dwie czyli dwie pary jedną EL84 a drugą ECC coś tam.

Awatar użytkownika
niedouczony
Sponsor
Posty: 519
Rejestracja: 03 lutego 2010, 17:45 - śr

Re: FAQ wzmacniaczy

Postautor: niedouczony » 30 grudnia 2011, 18:06 - pt

Nie, no jasne ,że masz parę ,a nie kwartet -mi się po...ło
maclaren2 pisze:a drugą ECC coś tam

:facepalm:
Daj sobie spokój z grzebaniem we wzmacniaczach... albo nie pisz takich rzeczy, bo to wygląda, że jesteś w stanie pomylić lampę z żarówką. :D
A gdzie wyczytałeś , że ten piec ma 25W?
Mniej gainu, więcej volume i sprawna łapa - tajemnica dobrego brzmienia.

Awatar użytkownika
maclaren2
Posty: 385
Rejestracja: 06 sierpnia 2010, 23:16 - pt

Re: FAQ wzmacniaczy

Postautor: maclaren2 » 30 grudnia 2011, 18:57 - pt

Nie no spokojnie wiem, że to są dwie pary jedna EL 84 (mocy) druga para ECC 83 (sterujące) (nie pisałem bo zapomniałem numerku i nie chciało mi się sprawdzać). Wiem, że do ustawiania biasu istotne są tylko EL 84 (w moim przypadku oczywiście). Nie no ten piecyk to ma 7 / 15 Wat co do tych 25 W to to przeczytałem na jakiejś angielskiej stronie o ustawianiu biasu i nie chodziło tam o moc piecyka tylko było to napisane przy modelu lampy (EL84).


Wróć do „Piece”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość