Jaki przewód łaczacy head z kolumną?

- efekty gitarowe, pickupy, przewody itd.
Awatar użytkownika
rafaufaufau
Sponsor
Posty: 538
Rejestracja: 29 sierpnia 2010, 20:57 - ndz

Re: Jaki przewód łaczacy head z kolumną?

Postautor: rafaufaufau » 30 grudnia 2010, 21:24 - czw

Gdybyś podłączył head lampowy z paką takim kablem i on by poszedł się walić to automatycznie nastépuje przebicie izolacji miedzywarstwowej trafa i transformator idzie sie walic sam ze soba :P
Obrazek

Awatar użytkownika
Jacek B.
ex Cooper
Posty: 7237
Rejestracja: 12 sierpnia 2008, 00:25 - wt

Re: Jaki przewód łaczacy head z kolumną?

Postautor: Jacek B. » 30 grudnia 2010, 22:48 - czw

No właśnie nie jestem pewien czy tak się stanie :]
Na pewno przy tranzystorze tak jest, ale przy lampie chyba nie.
Poczekajmy na profesjonalistów ;)

Awatar użytkownika
rafaufaufau
Sponsor
Posty: 538
Rejestracja: 29 sierpnia 2010, 20:57 - ndz

Re: Jaki przewód łaczacy head z kolumną?

Postautor: rafaufaufau » 30 grudnia 2010, 23:21 - czw

Głownie nawet przy lampie. Niby większość nowszych konstrukcji lampowych takie zabezpieczenie przeciw temu posiada, ale zasada jest taka, że gdy uderzysz w struny na rozkręconym wzmaku z niepodłączoną kolumną to stanie się buba. Trafo zrobi pyk i poczujesz brzydki zapach :D
Obrazek

Awatar użytkownika
Jacek B.
ex Cooper
Posty: 7237
Rejestracja: 12 sierpnia 2008, 00:25 - wt

Re: Jaki przewód łaczacy head z kolumną?

Postautor: Jacek B. » 30 grudnia 2010, 23:45 - czw

No właśnie, z niepodłączoną. A jeżeli kabel zostanie zwarty, obciążenie nadal jest nieprawdaż? :>
No i ogólnie wcale tak nie jest że od razu bum, nie raz mi się zdarzyło i moim znajomym i nic się nie stało, ale może heady miały zabezpieczenia.

Awatar użytkownika
rafaufaufau
Sponsor
Posty: 538
Rejestracja: 29 sierpnia 2010, 20:57 - ndz

Re: Jaki przewód łaczacy head z kolumną?

Postautor: rafaufaufau » 31 grudnia 2010, 01:46 - pt

Obciążenia nie ma, gdyż przecież połączenie zwarte/przerwane :P No pisałem, większość nowych headów ma. Mój nie ma i musze na taki przypadek uważać niestety...
Obrazek

Awatar użytkownika
Jacek B.
ex Cooper
Posty: 7237
Rejestracja: 12 sierpnia 2008, 00:25 - wt

Re: Jaki przewód łaczacy head z kolumną?

Postautor: Jacek B. » 31 grudnia 2010, 09:24 - pt

Nie będę się kłócił :x

Awatar użytkownika
rafaufaufau
Sponsor
Posty: 538
Rejestracja: 29 sierpnia 2010, 20:57 - ndz

Re: Jaki przewód łaczacy head z kolumną?

Postautor: rafaufaufau » 31 grudnia 2010, 09:42 - pt

No ja też. No offence man :piwo:
Obrazek

Awatar użytkownika
niedouczony
Sponsor
Posty: 519
Rejestracja: 03 lutego 2010, 17:45 - śr

Re: Jaki przewód łaczacy head z kolumną?

Postautor: niedouczony » 01 stycznia 2011, 12:48 - sob

rafaufaufau pisze:Obciążenia nie ma, gdyż przecież połączenie zwarte/przerwane

No tak , jak połączenie jest przerwane , to obciążenia brak... i lampiaczek może robić za Apollo 13. Sam kilka razy włączyłem wzmacniacz lampowy bez obciążenia, na szczęście robiąc testy po naprawach nigdy nie odpalam piecyka z podłączonym instrumentem
Ale jak jest zwarcie , to mamy obciążenie największe z możliwych, bo jego rezystancja jest bliska zeru... :zly: a nie jak kolega napisał , że obciążenianie ma. Lampiaka nie zabije , ale tranzystor wyda z siebie ostatnie tchnienie :D
Wbrew temu , co się mówi transformatory głośnikowe nie zawsze wybuchają gdy są nieobciążone, ale lepiej zadbać o pewne połączenie wzmacniacza z kolumną. O ile z samym przewodem bym nie szalał , o tyle gniazda i wtyki powinny być jak najlepsze.
Mniej gainu, więcej volume i sprawna łapa - tajemnica dobrego brzmienia.

Awatar użytkownika
Jacek B.
ex Cooper
Posty: 7237
Rejestracja: 12 sierpnia 2008, 00:25 - wt

Re: Jaki przewód łaczacy head z kolumną?

Postautor: Jacek B. » 01 stycznia 2011, 13:28 - sob

No właśnie, dziękuję :)

AndrzejMarek
Posty: 2
Rejestracja: 07 października 2017, 14:36 - sob

Re: Jaki przewód łaczacy head z kolumną?

Postautor: AndrzejMarek » 07 października 2017, 15:06 - sob

Kabel głośnikowy head / głośnik łączy się za pomocą kabla o 2 żyłach tego samego przekroju. Jest to kabel inny niż zwykły kabel gitarowy z ekranem... Ma być gruby, miedziany. Co do nagrywania - w reżyserce zostaje wyłącznie głowa, a odsłuch odbywa się już przez monitory. :) Grubość kabla ma duże znaczenie. Często ludzie dbają o dobre przedwzmacniacze, instrumenty rujnując wszystko mizernym kablem. Polecam wtyki Neutrika - warto dopłacić i mieć kabel na lata.
Orkiestron.pl - https://www.orkiestron.pl zespół, Dj na imprezę


Wróć do „Elektronika”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości