Ynterfejs, POD, DI-BOX + ynterfejs, czy coś innego?

- jak nagrywać w domu i nie tylko
Awatar użytkownika
Jakub_Z.
Sponsor
Posty: 2960
Rejestracja: 25 kwietnia 2009, 18:12 - sob

Ynterfejs, POD, DI-BOX + ynterfejs, czy coś innego?

Postautor: Jakub_Z. » 11 stycznia 2015, 12:11 - ndz

Czyli "jak żyć?"...

Czasy, w których liczyłem jeszcze na granie jakichś tam koncertów dawno się skończyły, więc przydatność HD300 znacznie dla mnie spadła. A jak mam to podłączać do nagrywania, to mi się odechciewa.

Do głowy przychodzi spylenie PODa i kupno - tutaj wkraczacie Wy - albo spoko interfejsu, albo czegoś bardziej typu desktop. Nie za duże, wygodne, ze spoko możliwościami. Głównie proste nagrywanie gitary i miksy wchodzą w grę, ale jakby można było tutaj też pojemność podpiąć bez obaw, to git.

Gdzieś tam z tyłu głowy pojawia się też myśl, że fajnie byłoby na przykład mieć przed samym interfejsem DI-BOXa, coby sobie ewentualnie gdzieś tam w odległej przyszłości pokombinować z reampingiem albo nagrywać czyste ślady jednocześnie mając za "odsłuch" gitarowy jakąś małą lampkę... Do tego też jakiś kontroler MIDI i w sumie koncerty solo z laptopa też by wyszły... Ale to później.

Z jeszcze innej strony głowy jakiś robak drapie i mówi, że w PODzie jednak wszystko się prosto ustawia i przede wszystkim z symulacją kolumn i mikrofonów problemu nie ma. Jak mam szukać odpowiednich IRów i w ogóle to mnie krew zalewa... Chyba, że są teraz lepsze sposoby na kolumny?

No, to tyle w sumie. Generalnie opcja długofalowa, bo mi się nie spieszy, ale chętnie sobie z Wami pogdybam i może ktoś coś dobrego dla mnie doradzi.
Obrazek

RPA
Moderator
Posty: 3266
Rejestracja: 12 sierpnia 2008, 13:12 - wt

Re: Ynterfejs, POD, DI-BOX + ynterfejs, czy coś innego?

Postautor: RPA » 11 stycznia 2015, 12:22 - ndz

DI-Box, jeśli nie używasz wzmacniacza, nie ma żadnego sensu, w ynterfejsie nagrywasz jedną ścieżkę czystą, drugą obładowaną vstkami i tyle, po co dokładać do tego jeszcze jakąś maszynę? Jeśli będziesz miał za odsłuch lampkę, to prędzej, choć można też przesłać sygnał z out interfejsu. No, ale pewnie to zawęża za bardzo scenę i zżera dolny dół środka, hehe
You're all the same, the lot of you, with your long hair and faggot clothes. Drugs, sex…every sort of filth. And ya hate the police, don't ya?

Awatar użytkownika
Jakub_Z.
Sponsor
Posty: 2960
Rejestracja: 25 kwietnia 2009, 18:12 - sob

Re: Ynterfejs, POD, DI-BOX + ynterfejs, czy coś innego?

Postautor: Jakub_Z. » 11 stycznia 2015, 12:29 - ndz

Kurwa, faktycznie :D
Już zapomniałem, że po prostu z HD300 nie da się nagrać czystego sygnału mając odpaloną symulację :v

Już się coś klaruje ;)
Obrazek

RPA
Moderator
Posty: 3266
Rejestracja: 12 sierpnia 2008, 13:12 - wt

Re: Ynterfejs, POD, DI-BOX + ynterfejs, czy coś innego?

Postautor: RPA » 11 stycznia 2015, 12:33 - ndz

Kup sobie toneporta i masz spokój na wieki...
You're all the same, the lot of you, with your long hair and faggot clothes. Drugs, sex…every sort of filth. And ya hate the police, don't ya?

Awatar użytkownika
Jakub_Z.
Sponsor
Posty: 2960
Rejestracja: 25 kwietnia 2009, 18:12 - sob

Re: Ynterfejs, POD, DI-BOX + ynterfejs, czy coś innego?

Postautor: Jakub_Z. » 11 stycznia 2015, 12:46 - ndz

No niby tak, ale już to przerabiałem i jednak zbyt rozwojowe toto nie jest. Ewentualne podpięcie kontrolera MIDI, czy puszczanie sygnału z innych outputów gdzie indziej to już dupa zbita. Taki UX2 to jeszcze jo, ale w sumie przewagę nad 'normalnymi' interfejsami ma tylko taką, że ma PODFarma.
Obrazek

Awatar użytkownika
Kukielek
Posty: 1315
Rejestracja: 22 września 2008, 22:46 - pn

Re: Ynterfejs, POD, DI-BOX + ynterfejs, czy coś innego?

Postautor: Kukielek » 11 stycznia 2015, 13:12 - ndz

Jak masz wejscie w kompie firewire kup sobie tc electronica konnekt6. Zajebisty interfejsik- uzywke lykniesz za 400 zl - 350 zl. Mialbym go do teraz gdyby nie zmiana lapka bez firewire i express carda. Teraz mam Focusrite 'a 2i2 i gdyb mial kase to bym zmienil na model wyzszy. To wszystko poza monitorami jest Tobie potrzebne do grania. Tak jak Arpi napisał- jedna sciecha obladowana vstkami- tutaj jest fajna kompilacja bezplatnych wtyczek, ktore internauci wybrali jako najlepsze bezplatne, wzmacniacze eq, compresory - wszystko jest...

http://bedroomproducersblog.com/2014/12 ... gins-2014/

A druga to czysty sygnał z gitary.

Co do grania na 2i2. Ma naprawde spoko preampy ale trzeba kombinowac przy bezposrednim podlaczaniu gitary przez wejscie instrumentalne. Cos ono kuleje jak na moje ucho - wiec wpadlem na genialny pomysl (ktory jest stary jak swiat) i kupilem jakis tani dibox plus..... bossa jakiegos tam od-1 czy od-2. Boss nie ma true bypassu wiec dziala jak swego rodzaju diboxofiltr (nie wiem jak to nazwac) ktory normalizuje mi sygnal gitary - jest czystszy, klarowniejszy z wieksza dynamika. Sygnal ten trafia potem z bossa do diboxa, po to zeby dostowac go do wejscia liniowego w interfejsie - zamiana sygnalu z niesymetrycznego na symetryczny plus dopasowanie impedancji. I koniec- nie trzeba zadnych wzmakow i podow do grania w sypialni.
Ostatnio zmieniony 11 stycznia 2015, 13:19 - ndz przez Kukielek, łącznie zmieniany 1 raz.

RPA
Moderator
Posty: 3266
Rejestracja: 12 sierpnia 2008, 13:12 - wt

Re: Ynterfejs, POD, DI-BOX + ynterfejs, czy coś innego?

Postautor: RPA » 11 stycznia 2015, 13:18 - ndz

Jakub_Z. pisze:No niby tak, ale już to przerabiałem i jednak zbyt rozwojowe toto nie jest. Ewentualne podpięcie kontrolera MIDI, czy puszczanie sygnału z innych outputów gdzie indziej to już dupa zbita. Taki UX2 to jeszcze jo, ale w sumie przewagę nad 'normalnymi' interfejsami ma tylko taką, że ma PODFarma.

Podfarm to gotowe brzmienia bez walki z wtyczkami - tego chyba oczekiwałeś, prawda? :) Zawsze to jakaś opcja awaryjna. UX2 obsługuje i midi, i z wyjściami nie ma żadnych problemów. Nagrywaliśmy na nim jednocześnie midi i 4 zwykłe ścieżki (da się - na wejściu split, a później rozdzielasz kanały w mikserze - nagrywa idealnie).
You're all the same, the lot of you, with your long hair and faggot clothes. Drugs, sex…every sort of filth. And ya hate the police, don't ya?

Awatar użytkownika
Jakub_Z.
Sponsor
Posty: 2960
Rejestracja: 25 kwietnia 2009, 18:12 - sob

Re: Ynterfejs, POD, DI-BOX + ynterfejs, czy coś innego?

Postautor: Jakub_Z. » 28 lutego 2015, 14:58 - sob

Pany, szybko rade prosze:
PODa za 700 zł mogę pchnąć. Spoko cena?
Tylko kurna nie wiem co w to miejsce kupić... Studio UX1 albo 2 myślałem, albo się szarpnąć i HDDesktopa jebnąć, bo niezależnie od kompa też można pograć. Enyłan? :D
Obrazek

Awatar użytkownika
Jacek B.
ex Cooper
Posty: 7210
Rejestracja: 12 sierpnia 2008, 00:25 - wt

Re: Ynterfejs, POD, DI-BOX + ynterfejs, czy coś innego?

Postautor: Jacek B. » 28 lutego 2015, 16:36 - sob

Sprzedawaj i bierz Desktopa.

Awatar użytkownika
Jakub_Z.
Sponsor
Posty: 2960
Rejestracja: 25 kwietnia 2009, 18:12 - sob

Re: Ynterfejs, POD, DI-BOX + ynterfejs, czy coś innego?

Postautor: Jakub_Z. » 28 lutego 2015, 17:15 - sob

Dale Cooper pisze:Sprzedawaj i bierz Desktopa.

1.3k najtaniej na alledrogo... Spoko, czy używańca szukać?
Jak pójdzie 300 to kasa będzie w sumie.

EDIT:
a nie, taniej:
http://musicandmore.pl/line-6-pod-hd-desktop
Obrazek


Wróć do „Recording”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość