Czy interfejs Focusrite Scarlett 6i6 da radę? Jedno wejście na 2 rożne wyjścia

- jak nagrywać w domu i nie tylko
gozdek
Posty: 18
Rejestracja: 25 grudnia 2011, 12:54 - ndz

Czy interfejs Focusrite Scarlett 6i6 da radę? Jedno wejście na 2 rożne wyjścia

Postautor: gozdek » 09 października 2018, 09:27 - wt

Witam,

od jakiegoś czasu poszukuję rozwiązania następującego problemu: chciałbym mieć na słuchawkach odsłuch z emulacją wzmacniacza, efektami itp a na USB lub jakimś innym wyjściu (w ostateczności może być go gniazdo mono, gitarowe) surowy dźwięk gitary aby użyć go w rożnych aplikacjach na PC.
Miałoby to działać jednocześnie, bez laga.

Zastanawiałem się nad Helixem (z tego co czytałem to umie on robić tego typu rzeczy) ale w moim przypadku to chyba lekki przerost formy nad treścią.

Znalazłem w necie informację, że Focusrite 6i6 ma dołączoną aplikację Focusrite Control Software która pozwala na podobno dowolną konfigurację wejść i wyjść tego interfejsu.

Czy ktoś z Was używa tego interfejsu i mógłby potwierdzić to co wyżej napisałem?

Obecnie radzę sobie tak:

Gitara -> splitter ABY

ze splitter wychodzą dwa kable:
1) (surowa gitara) Rocksmith Realtone Cable wpięty do PC
2) (wzmacniacz, efekty itp.) kabel gitarowy wpięty do ZOOM G3 + słuchawki

lub

2a) czasem zamieniam ZOOMa na interfejs NI GuitarRig Kontrol 2 (wpięty USB do PC) + odpalony na PC Guitar Rig 5 + słuchawki

w obu przypadkach efekt ten sam - na słuchawkach efekty + amp a na kabelku od Rocksmitha surowa gitara do użycia w jakimś sofcie.

Wadą tego rozwiązania jest lekko zmniejszona głośność (to bym jeszcze przeżył) oraz na przesterach szumy podczas gry.


Macie jakieś pomysły?

pozdr,
gozdek
Gibson Les Paul Standard High Performance Gold Top @ Seymour Duncan APH-2s Alnico II Pro Slash Pickups | Zoom G3 | GuitarRig Kontrol 2

Awatar użytkownika
Jacek B.
ex Cooper
Posty: 7236
Rejestracja: 12 sierpnia 2008, 00:25 - wt

Re: Czy interfejs Focusrite Scarlett 6i6 da radę? Jedno wejście na 2 rożne wyjścia

Postautor: Jacek B. » 11 października 2018, 22:46 - czw

Musisz sobie kupić interface audio, jakieś VST z symulacją gitary (akurat masz promocję na BIAS FX: https://www.positivegrid.com/) i do tego jakiś DAW, o ile go nie masz (a chyba masz, bo piszesz że chcesz co robić na kompie).

Podpinasz gitarę do interfejsu, odpalasz DAW. Zbroisz ścieżkę do nagrywania i odpalasz VST z symulacjami.
I nic więcej nie musisz robić, bo na tej jednej nagrywasz sobie suchy ślad gitary, a brzmienia możesz ustawiać w czasie rzeczywistym majac odsłuch, albo zmienić je jak już nagrasz.

Mam nadzieje ze wytlumaczylem jasno. Koszt takiej zabawy to: Interfejs (300-400 zł), Wtyczki (darmowe albo np BIAS FX STD 40 dolarów) DAW (Reaper 60 dolarów, lub inny darmowy, Cakewalk jest chyba za darmo).

A odpowiadając na Twoje pytanie, jest spoko, ale Ci niepotrzebny, wystarczy najmniejszy ;)

gozdek
Posty: 18
Rejestracja: 25 grudnia 2011, 12:54 - ndz

Re: Czy interfejs Focusrite Scarlett 6i6 da radę? Jedno wejście na 2 rożne wyjścia

Postautor: gozdek » 13 października 2018, 04:01 - sob

Jacek, dzieki za odpowiedz ale chyba nie o takie rozwiazanie mi do konca chodzi...
Na sluchawkach chce slyszec gitare z efektami a jednoczesnie wysylac na kompa do aplikacji np. Yousician surowy sygnal z girary.
DAW chyba mi w tym nie pomoze? Ale ja na DAW sie nie znam...
Do dyspozycji mam obecnie 3 interfejsy - zoom g3, guitar rig kontrol 2 oraz rocksmith cable.
Mam tez GuitarRig w postacj VST... nie bardzo moge sobie to w glowie wybrazic... jak to ustawic...
Podpowiesz cos jeszcze?

Pozdr,
gozdek
Gibson Les Paul Standard High Performance Gold Top @ Seymour Duncan APH-2s Alnico II Pro Slash Pickups | Zoom G3 | GuitarRig Kontrol 2

Awatar użytkownika
Jacek B.
ex Cooper
Posty: 7236
Rejestracja: 12 sierpnia 2008, 00:25 - wt

Re: Czy interfejs Focusrite Scarlett 6i6 da radę? Jedno wejście na 2 rożne wyjścia

Postautor: Jacek B. » 13 października 2018, 08:39 - sob

Nawet ściągnąłem tą apkę, żeby sprawdzić, ale nie działa mi na kompie.

DAW służy właśnie do tego, żeby nagrać, wysłać, odebrać czy zmienić sygnał do niego wchodzący.
A drugą możesz wysłać do np aplikacji, jeśli apka obsługuje takie działania.


Wróć do „Recording”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość