Podstawy DAW na przykładzie Cockos Reaper

- jak nagrywać w domu i nie tylko
Awatar użytkownika
Michuu1059
ex Pajlok
Posty: 608
Rejestracja: 01 września 2009, 21:49 - wt

Re: Podstawy DAW na przykładzie Cockos Reaper

Postautor: Michuu1059 » 05 marca 2011, 22:18 - sob

Mam takie pytanko, mam nagraną ścieżkę, przez UX2, nałożone VST, ale mam taki problem, że np. ścieżka jest cicho, chciałbym ją podgłośnik do podkładu ale na pasku głośności wyskakuje już poza skalę i wtedy dźwięk trochę się przesterowuje i trzeszczy. Czym trzeba kręcić żeby dźwięk ścieżki był dobrze nagrany, bez przesterowywań a dopiero po nałożeniu vst podgłośnić go?

Awatar użytkownika
Jakub_Z.
Sponsor
Posty: 2961
Rejestracja: 25 kwietnia 2009, 18:12 - sob

Re: Podstawy DAW na przykładzie Cockos Reaper

Postautor: Jakub_Z. » 06 marca 2011, 00:06 - ndz

Jakiś kompresor/limiter na to nałóż odpowiedni, albo znormalizuj sampla :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Michuu1059
ex Pajlok
Posty: 608
Rejestracja: 01 września 2009, 21:49 - wt

Re: Podstawy DAW na przykładzie Cockos Reaper

Postautor: Michuu1059 » 06 marca 2011, 12:50 - ndz

Chyba jednak znormalizuje, któryś dzień jak będzie czas to się tym jeszcze pobawię. Dzięki.

Awatar użytkownika
Michuu1059
ex Pajlok
Posty: 608
Rejestracja: 01 września 2009, 21:49 - wt

Re: Podstawy DAW na przykładzie Cockos Reaper

Postautor: Michuu1059 » 26 kwietnia 2011, 17:23 - wt

Nie wiem czy ktoś by zauważył edycję postu, więc walnę double posta (chyba nie są zakazane w regulaminie?).
Otóż chcę zacząć teraz sobie układać własne zestawy w vst, a nie tylko Amplitube, GR. No i mam pytanie, czy da się jakoś zapisywać gotowe ustawienia wtyczek vst, czy jedynie jako nowy, pusty projekt mogę to zrobić?

Awatar użytkownika
Konrad_89
Posty: 212
Rejestracja: 30 listopada 2008, 22:01 - ndz

Re: Podstawy DAW na przykładzie Cockos Reaper

Postautor: Konrad_89 » 26 kwietnia 2011, 17:36 - wt

W niektórych VST masz jeszcze OUTPUT LEVEL. Przykład - 2 ścieżki, jedna w tse x30, druga x50. Ta w x50 gra o połowę ciszej, i trzeba sobie właśnie podkręcić output przed nagrywaniem. W większości VST masz możliwość zapisania presetu, żeby za każdym razem nie kręcić. Otwierasz, wczytujesz zapisany preset o GO. Poszukaj opcji typu PRESETS, PROJECTS itp.

Awatar użytkownika
Michuu1059
ex Pajlok
Posty: 608
Rejestracja: 01 września 2009, 21:49 - wt

Re: Podstawy DAW na przykładzie Cockos Reaper

Postautor: Michuu1059 » 26 kwietnia 2011, 18:08 - wt

Tak, tylko jak mam zwykły vst, albo nawet napisany przez siebie w JS, i powiedzmy wrzucę z 5 efektów vst i JS i chcę tą kombinację wszystkiego zapisać, to na razie robię tak że tworzę nowy projekt i mi się sekcja FX zapisuje, a nie wiem czy da się tak zrobić żebym to jakoś inaczej zapisał i np. w innym projekcie sobie dodał FX i wybrał gotowy preset z wszystkimi vst ustawionymi już.

@edit
ale ja głupi jestem :mur:
nie spojrzałem nawet do sekcji FX, a tam w menu FX znalazłem opcję do zapisu całego łańcucha fx :E

Awatar użytkownika
gvt
Redaktor
Posty: 995
Rejestracja: 01 października 2009, 13:52 - czw

Re: Podstawy DAW na przykładzie Cockos Reaper

Postautor: gvt » 15 grudnia 2011, 11:43 - czw

A jak zrobić coś takiego. Mam np w podfrmie efekt który się podoba (już gotowy) i nazywa się xxx. Reaper chyba nie odczytuje presetów z pod farma ale chcę go użyć to co wtedy?

Awatar użytkownika
Jakub_Z.
Sponsor
Posty: 2961
Rejestracja: 25 kwietnia 2009, 18:12 - sob

Re: Podstawy DAW na przykładzie Cockos Reaper

Postautor: Jakub_Z. » 15 grudnia 2011, 12:59 - czw

Zapisujesz preset w POD Farmie? :E
Obrazek

Awatar użytkownika
gvt
Redaktor
Posty: 995
Rejestracja: 01 października 2009, 13:52 - czw

Re: Podstawy DAW na przykładzie Cockos Reaper

Postautor: gvt » 15 grudnia 2011, 13:08 - czw

Ale nie nie chodzi mi o to. Ściągam preset o nazwie xxx i odpalam go w pod ramie. Ale co jak chcę go użyć w reaperze? Presety podfarma mają rozszerzenie *.l6t a do reapera *.dll (??).

Awatar użytkownika
DanielWOLF
Redaktor
Posty: 3018
Rejestracja: 13 października 2008, 09:30 - pn

Re: Podstawy DAW na przykładzie Cockos Reaper

Postautor: DanielWOLF » 15 grudnia 2011, 14:30 - czw

Musisz plugin farma uruchomić przez reapera. U mnie sprawdzał się też farm odpalony na raz z reaperem :)


Wróć do „Recording”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość