Podstawy DAW na przykładzie Cockos Reaper

- jak nagrywać w domu i nie tylko
Awatar użytkownika
Kukielek
Posty: 1315
Rejestracja: 22 września 2008, 22:46 - pn

Re: Podstawy DAW na przykładzie Cockos Reaper

Postautor: Kukielek » 05 stycznia 2013, 14:56 - sob

I miliony na youtubie ;P

Awatar użytkownika
Weed
Posty: 439
Rejestracja: 19 października 2009, 14:32 - pn

Re: Podstawy DAW na przykładzie Cockos Reaper

Postautor: Weed » 05 stycznia 2013, 15:29 - sob

Reaper jest spoko i sam używam, ale wbudowane w niego reverby są dość słabe. Poleci ktoś coś sensownego, żeby było w miarę proste w obsłudze i jednocześnie dobrze brzmiało?

Awatar użytkownika
Kukielek
Posty: 1315
Rejestracja: 22 września 2008, 22:46 - pn

Re: Podstawy DAW na przykładzie Cockos Reaper

Postautor: Kukielek » 05 stycznia 2013, 15:41 - sob

Variety Of Sound- EpicVerb, Voxengo- Oldskoolverb, Magnus- Ambience, Kjaerhus- Classic Reverb ;) Trochę tego jest- a wszystko darmowe ;)

Awatar użytkownika
bebniarz
Posty: 146
Rejestracja: 02 stycznia 2013, 19:26 - śr

Re: Podstawy DAW na przykładzie Cockos Reaper

Postautor: bebniarz » 06 marca 2013, 18:30 - śr

Da się zrobić tak aby reaper nagrywał mi dźwięk z guitar rig?
Gdy najpierw włącze guitar riga to reaper nic nie wykrywa a gdy najpierw włącze reapera to guitar rig nic nie wykrywa.
Jari Mäenpää the best!

Cooooooooooper
Posty: 82
Rejestracja: 05 stycznia 2011, 17:39 - śr

Re: Podstawy DAW na przykładzie Cockos Reaper

Postautor: Cooooooooooper » 06 marca 2013, 19:13 - śr

Musisz po prostu w Reaperze ustawić Guitar Riga jako Vst na danym kanale, ale najpierw musisz wyeksportować plik dll z folderu guitar riga (Ctrl + P -> Vst i dodajesz ten plik) :)

Awatar użytkownika
Pierzak
Posty: 150
Rejestracja: 10 kwietnia 2011, 10:23 - ndz

Re: Podstawy DAW na przykładzie Cockos Reaper

Postautor: Pierzak » 07 marca 2013, 09:50 - czw

@Coper, jaki plik byś powiedział przy okazji. Bebniarz, w opcjach jako wejscie i wyjście ustaw Line6, będzie grać. Ja mam natomiast inny problem, mianowicie w trakcie nagrywania ten "blok" na którym jest napisane Recording czy Record nie pamiętam, obok tego leci czas nagrania, zdarza się że zaczyna migać na czerwono i nie słychać dźwięku tracka 1, który jest podkładem i ginie wykres nagrania, później przestaje i jest ok, po jakimś czasie znów zaczyna migać i znów nie słychać. Po odtworzeniu nagrania słychać wszystko i widać też. Dziwne dość i wkurzające bo podkład znika. Druga sprawa, (żeby nie było, gram równo) nagrywam się do podkładu, przy odtwarzaniu moje nagranie idzie ciut przed podkładem (nawet nie pół sek. ale da się słyszeć i to drażniąco) i nagrywają się przy okazji jakieś trzaski, "tyknięcia" mniej więcej w tych momentach w których zanika właśnie przy nagrywaniu podkład. Ufff, ale naskrobałem.

Awatar użytkownika
bebniarz
Posty: 146
Rejestracja: 02 stycznia 2013, 19:26 - śr

Re: Podstawy DAW na przykładzie Cockos Reaper

Postautor: bebniarz » 07 marca 2013, 17:36 - czw

skąd mam wziąć ten plik .dll w folderze z guitar rigiem nie ma niczego tego typu
Jari Mäenpää the best!

Awatar użytkownika
.rogaty
Sponsor
Posty: 1387
Rejestracja: 15 września 2010, 16:31 - śr

Re: Podstawy DAW na przykładzie Cockos Reaper

Postautor: .rogaty » 07 marca 2013, 18:28 - czw

Szukasz folderu "VST Plugins" (jak nie zmieniałeś to będzie w folderze Program Files, na dysku, na którym zainstalowałeś GR) i stamtąd kopiujesz plik "Guitar Rig 5.dll". Swoją drogą, GR5 jest równie kiepski jak GR4 - miło wiedzieć, że trzymają poziom. :P Wracam do moich ulubionych darmowych wtyczek. :E
I'm like a mushroom in this company - kept in darkness and fed with shit.

Awatar użytkownika
bebniarz
Posty: 146
Rejestracja: 02 stycznia 2013, 19:26 - śr

Re: Podstawy DAW na przykładzie Cockos Reaper

Postautor: bebniarz » 07 marca 2013, 18:51 - czw

Dziękuję bardzo wszystkim za pomoc.
Jari Mäenpää the best!

Awatar użytkownika
Pierzak
Posty: 150
Rejestracja: 10 kwietnia 2011, 10:23 - ndz

Re: Podstawy DAW na przykładzie Cockos Reaper

Postautor: Pierzak » 09 marca 2013, 16:10 - sob

Całkiem mi już cycki opadły, nie wiem jak to jest możliwe, pomijając że zniknęły problemy z nagrywaniem poprzednie, nagrywam się w reaperze i każda ścieżka nagrana do kolejnej ma opóźnienie. No ja pierd...le, nie kumam, nagrywam się przez POD'a, ustawienia bufora nic nie dają, nagranie nie nadaje się do słuchania. Między nagranymi ścieżkami robi się przesunięcie kawałka sekundy i synchro w pizdu idzie. Co to może być?

PS: do tego może podrzucicie jakiś dobry programik w którym można by te ścieżki zsynchronizować, poprzesuwać.


Wróć do „Recording”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość