Zakładam, że udało Wam się zainstalować program i wszystko poprawnie odpalić.
Po włączeniu EZD VSTi na naszej ścieżce ukazuje nam się podstawowe okno instrumentu:

1. Pasek ładowania
Zanim przystąpimy do dodawania/układania bitów, musimy zaczekać aż wszystkie sample załadują się do pamięci.
2. Lista rytmów

W tej opcji mamy możliwość wyboru gotowych bitów, stworzonych na potrzeby programu.
3. Wybór elementu zestawu

Każdą część naszego zestawu perkusyjnego możemy zmienić.
4. Mikser

Pozwala nam na dobranie głośności poszczególnych bębnów i zmianę panoramy.
5. Wybór zestawu

EZD posiada wiele dodatków i umożliwia dołączenie do podstawowego zestawu kilku innych, np. dobrze znanego Drumkit From Hell i wielu innych
Po poznaniu podstawowych opcji programu, czas przejść do rzeczy, czyli jak ułożyć gary?
Najprostsza opcja to po prostu poszukiwania wśród gotowych sampli
Jest z tym trochę roboty ale da się to ogarnąć. Mamy do wyboru setki gotowych bitów i z nich spokojnie można coś wybrać, na przykład:
MP3 - przykład1
Wstęp na rajdzie, 2 takty z zamkniętym hi hatem, 1 takt z otwartym, przejście 1, 2 takty z zamkniętym hi hatem, 1 takt z otwartym, przejście 2.
Midi - przykład1
Zrobienie takiej prostej perkusji zajmuje nam jakieś 3 minuty a to już ¼ numeru jak nie więcej

Co jeśli to za mało?
Tutaj zaczynają się schody. Ułożenie sensownie brzmiących garów nie jest takie proste. Wydawałoby się, że perkusista nie jest najbardziej rozgarniętym członkiem zespołu, ale jednak musi mieć coś pod kopułką, żeby ułożyć te kilka dobrze brzmiących rytmów.
Nie wiem czy to jest prawidłowa droga do tworzenia swoich patentów, ale napiszę jak ja to robię i tyle

Na początek dodaję najprostszy bit, który później będę modyfikował. Następnie dogrywam gitarę i dopiero pod tą gitarę układam garki, które mi pasują.
EZD jest instrumentem VSTi i właściwie można na nim po prostu grać i nagrywać jednocześnie. Niestety potrzebna jest nam do tego klawiatura midi, której pewnie większość
z Was (w tym ja

Żeby wejść w edycję patentu, należy kliknąć w niego dwa razy, wyświetli nam się piękne białe okienko z kwadracikami:

Na pokazanej wyżej fotce widnieje jeden z najprostszych patentów perkusyjnych:
MP3
- werbel ze stopą na przemian i hi hat cały czas.
Teraz go trochę zmodyfikujemy. Musimy pamiętać, że mamy możliwość wydłużenia wybrzmiewania każdego elementu zestawu, po prostu go rozszerzając, a zmniejszając wysokość kwadracika, możemy go ściszyć.
Modyfikacja będzie polegać na tym, że wydłużę wybrzmiewanie stopy i zmienię bit na rytm „ska”, poprzez wycięcie niektórych elementów.

MP3 - SKA
Zapomniałem dodać, każdy klawisz z boku to inny bęben, talerz. Naciskając na odpowiadające mu pola usłyszymy „czym on zagra”.
Teraz przykład trochę trudniejszy, dodamy uwielbianą przez metalowców triolkę na stopie:

MP3 - metal riff
Midi - metal riff
No i na tym to polega, przesuwamy, dokładamy, doklejamy kwadraciki. Jak ktoś zna nutki to myślę że będzie mu jeszcze łatwiej to sklecić.
Jakby ktoś miał jakieś pytanka, walcie śmiało, może będę znał odpowiedź

Pozdrawiam!
DC