EZD - podstawowy tutorial

- jak nagrywać w domu i nie tylko
Awatar użytkownika
Jakub_Z.
Sponsor
Posty: 2960
Rejestracja: 25 kwietnia 2009, 18:12 - sob

Re: EZD - podstawowy tutorial

Postautor: Jakub_Z. » 19 maja 2010, 18:54 - śr

Ano właśnie z overheadem to jest taki problem, że łapie nie to co powinien i przebijają do niego inne elementy zestawu... Jak w życiu kurna :D
W sumie to jest na to sposób, ale to już trzeba montować wszystko do oddzielnych kanałów mixera - można wtedy wywalić częstotliwości stopki i werbli, i zostawić tylko to co do talerzy potrzeba... Nie znam się, ale jakoś to ogarniam powoli.
Co do ride'a to fakt, jest cicho... Nie można go oddzielnie pogłośnić niestety, ale można mu dać nutki głośniejsze - czyli velocity w MIDI na maxa podbić i powinno być gites :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Kukielek
Posty: 1315
Rejestracja: 22 września 2008, 22:46 - pn

Re: EZD - podstawowy tutorial

Postautor: Kukielek » 21 maja 2010, 08:29 - pt

kurde. patrze ten twoj sposob na multichannel i siada mi zawiesza kompa.

shymchack
Moderator
Posty: 3009
Rejestracja: 13 sierpnia 2008, 01:32 - śr

Re: EZD - podstawowy tutorial

Postautor: shymchack » 21 maja 2010, 11:32 - pt

Odpaliłem na chwilę EZD i wyczaiłem niechący, że jak się w Overhead ten prztyczek na górze ustawi na off, a suwak się ustawi np. na 8, to wyłącza się overhead wszystkiego, ale blachy zostają, czyli jednak można regulować same blachy overheadem żeby nie zbierał reszty bębnów :) Tomy przy wyłączonym na górze overheadzie trzeba podgłosić na maxa, bo inaczej ich nie słychać prawie. Trochę werbel traci na braku overheada moim zdaniem, ale wolę tak, niż z overheadem. Daję trochę więcej Snare B (tak z 10-11) po prostu i jest lepiej.
Poza tym tam na dole w mixerze tracki poszczególnych bębnów chyba można wybierać, nie wiem czy Jakub o tym pisał. edit: jednak nie jest to chyba to...

Awatar użytkownika
Jakub_Z.
Sponsor
Posty: 2960
Rejestracja: 25 kwietnia 2009, 18:12 - sob

Re: EZD - podstawowy tutorial

Postautor: Jakub_Z. » 21 maja 2010, 11:39 - pt

Rzeczywiście... To samo jest ze Snare B...
Że też wcześniej na to nie wpadłem! Ale jakby nie było jak w mixie to wyłączam, to szczerze powiedziawszy bębny zaczynają brzmieć strasznie słabo - płasko i mają mało kopa :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Jacek B.
ex Cooper
Posty: 7210
Rejestracja: 12 sierpnia 2008, 00:25 - wt

Re: EZD - podstawowy tutorial

Postautor: Jacek B. » 23 maja 2010, 00:11 - ndz

Się wziałem trochę, porenderowałem pojedyczne elementy zestawu, stopa z podstawowego, haj hat z vintage rock, reszta z dfh, jutro dogrywam basik i zaczynam walkę z miksem, co z tego wyniknie okaże się już wkrótce ^^

Awatar użytkownika
kaligula
Sponsor
Posty: 373
Rejestracja: 26 października 2009, 22:39 - pn

Re: EZD - podstawowy tutorial

Postautor: kaligula » 23 maja 2010, 12:20 - ndz

Jakub_Z. pisze:Ano właśnie z overheadem to jest taki problem, że łapie nie to co powinien i przebijają do niego inne elementy zestawu... Jak w życiu kurna :D
W sumie to jest na to sposób, ale to już trzeba montować wszystko do oddzielnych kanałów mixera - można wtedy wywalić częstotliwości stopki i werbli, i zostawić tylko to co do talerzy potrzeba... Nie znam się, ale jakoś to ogarniam powoli.
Co do ride'a to fakt, jest cicho... Nie można go oddzielnie pogłośnić niestety, ale można mu dać nutki głośniejsze - czyli velocity w MIDI na maxa podbić i powinno być gites :)

No ja tak się właśnie bawię z dynamiką instrumentów-po ułożeniu wszystkiego posługuję się velocity ,zwłaszcza przy przejściach gdy np. pasuje mi sam snare robię mały chaos dynamiczny i wtedy wychodzi bardziej naturalnie Ta wbudowana funkcja humanize do niczego się nie nadaje..EZ otwieram na cubase i używam gm map.Nagrywanie traktuję w sumie tylko jako bank pomysłów więc nie przykładam szczególnej wagi do mixu.Gotowe bębny trakuję reverbem i ewentualnie EQ jeszcze kiedy są na midi(inserty z cubase)Fajna zabawa z tym miksowaniem tylko jakoś czasu coraz mniej:(
...nic bardziej człowieka nie wzrusza niż prosta fujara pastusza...

szszk
Posty: 22
Rejestracja: 04 sierpnia 2010, 18:24 - śr

Re: EZD - podstawowy tutorial

Postautor: szszk » 31 października 2010, 12:31 - ndz

Witam, mam pytanie co do EZD.
Czy wiecie może co trzeba zrobić, żeby ścieżkę MIDI przerobić (zrenderować ??) na osobne ścieżki EZD (w sensie osobno stopa, werbel, blachy itd.) ??

Awatar użytkownika
Jakub_Z.
Sponsor
Posty: 2960
Rejestracja: 25 kwietnia 2009, 18:12 - sob

Re: EZD - podstawowy tutorial

Postautor: Jakub_Z. » 31 października 2010, 13:43 - ndz

Uuuu... A jest sens to robić w ogóle?
Bo w sumie jakiegoś oryginalnego sposobu na to nie mam... Ja bym sobie zrobił puste midioutputy w FL Studio (czyli w sumie takie oddzielne instrumenty, które jako midi działają) i do każdego wyciął i wkleił konkretne komunikaty midi - i dopiero potem ten projekt zrenderował do MIDI :)

W reaperze też się tak da zapewne... Wszystko na oddzielne kanały i wklejamy do nich odpowiednie nutki :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Jacek B.
ex Cooper
Posty: 7210
Rejestracja: 12 sierpnia 2008, 00:25 - wt

Re: EZD - podstawowy tutorial

Postautor: Jacek B. » 31 października 2010, 14:38 - ndz

Można "nagrać" każdy kanał na osobny track, ale jestem w domu i nie mam reapera żeby sobie przypomnieć jak to się robi :P Jak wrócę, to napiszę.

Awatar użytkownika
Kukielek
Posty: 1315
Rejestracja: 22 września 2008, 22:46 - pn

Re: EZD - podstawowy tutorial

Postautor: Kukielek » 31 października 2010, 22:36 - ndz

No to napiszę, tak jak mi to wytłumaczył Dale (kocham go za to tak btw bo to zupełnie nowy wymiar i radość z tworzenia) To jest tak:

Jak masz to pole gdzie są panele kontrolne do scieżek po lewej stronie to klikasz sobie na to pole PPM i wybierasz opcje "insert virtual instrument on new track" po czym pojawia się Tobie okienko i z tamtąd wybierasz naszego EZDRUMMERA. Program Tobie tam pokazuje co tam się doda- ogólnie klikasz ok, i pojawia nam się dodane nowych 8 scieżek pod główną gdzie mamy plugin z EZ i na pierwsza ścieżkę o nazwie dfh sampler przesówasz daną siatkę midi z poprzedniej sesji na EZ. Wchodzisz do panelu EZ, następnie do miksera i na dole ustawiasz sobie na nieważne którym kanale z "track ileśtam" na multichannel (przedostatni rząd "kontrolek"). Następnie na ekranie głównym zaznacz sobie wszystkie scieżki o nazwie od EZ1 do EZ8 (np. trzymając ctrl i klikając na nie wszystkie po kolei), i jak już skończyłeś to na jeden ze ścieżek wybierasz in-> record output -> stereo. Żeby ściechy nagrać zaznaczasz na wsyzstkich EZ1- EZ8 (chodz na ez8 nic nie ma ale nich bedzie) AR i nagrywasz ;)

Mam nadzieję, że nie zamotałem i pomogłem wyręczając w tym Dejla.


Wróć do „Recording”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość