Guitar RIG - Dyskusja, pytania i problemy.

- jak nagrywać w domu i nie tylko
Awatar użytkownika
Filipm1990
Pan Kredka
Posty: 140
Rejestracja: 29 września 2008, 15:14 - pn

Guitar RIG - Dyskusja, pytania i problemy.

Postautor: Filipm1990 » 30 października 2008, 21:27 - czw

Hej.

Postanowiłem sobie pewnego pięknego dnia zobaczyć jak na nowym kompie będzie mi chodziła gitara (bo jak miałem stary to z opóźnieniem grało) no więc podłączyłem line-in i super. gram sobie clean bo nie miałem jeszcze żadnych efektów.

następnie ściągnąłem sobie guitar rig i następnie revalver i każdy program reaguje na gitarę masakrycznym szumem który nagrałem:

http://www.wrzuta.pl/audio/jPbKsvcINt/zwirek_guitar_rig

to jest wersja kilkukrotnie ściszona ;-)

w rejestratorze nagrywa przesterowane brzmienie mimo że nie używam żadnych efektów, a podczas grania w głośnikach mam clean, dopiero po odtworzeniu nagranego czegoś mam ostro przesterowane milion razy głośniejsze brzmienie (niefajne)

co już próbowałem?
podłączania do wszystkich gniazdek
grzebania w ustawieniach dźwięków
przyciszania line-in
zmiany częstotliwości
grzebania w opcjach programów guitar rig oraz revalver
zmiany kabla
zmiany przejściówki


Może ktoś będzie mi w stanie pomóc? ;-) będę wdzięczny

pozdrawiam
Filip
"Szaleństwo nie powinno się marnować" - Terry Pratchett

Awatar użytkownika
Kukielek
Posty: 1315
Rejestracja: 22 września 2008, 22:46 - pn

Re: Problem - komputer i gitara

Postautor: Kukielek » 30 października 2008, 22:15 - czw

Mam identyczny problem i nie wiem tez co robic.

RPA
Moderator
Posty: 3266
Rejestracja: 12 sierpnia 2008, 13:12 - wt

Re: Problem - komputer i gitara

Postautor: RPA » 30 października 2008, 22:33 - czw

Kupić TonePorta, pewnie ktoś zaraz powie
You're all the same, the lot of you, with your long hair and faggot clothes. Drugs, sex…every sort of filth. And ya hate the police, don't ya?

Awatar użytkownika
Diabeł Piszczałka
Sponsor
Posty: 359
Rejestracja: 12 sierpnia 2008, 11:59 - wt

Re: Problem - komputer i gitara

Postautor: Diabeł Piszczałka » 30 października 2008, 22:49 - czw

dokładnie kupcie tone porta i problem z głowy

Awatar użytkownika
Humans_agony
Posty: 85
Rejestracja: 01 października 2008, 20:27 - śr

Re: Problem - komputer i gitara

Postautor: Humans_agony » 31 października 2008, 00:11 - pt

Zesrać się na kupę. Chłopak się pyta a Wy mu toneportem rzucacie. Sorki, ale sianopisem mi to trąca :D

Jaką masz kartę info mi potrzebne i czy masz ustawioną na zestaw 5.1. Sprawdzałem już, że na zestawach 5.1 programy lubią takie figle płatać, choć bardziej jest to wina karty, która przy dużym próbkowaniu na ustawieniach pd 5.1 nie wyrabia z przetwarzaniem dźwięku.

Awatar użytkownika
Kukielek
Posty: 1315
Rejestracja: 22 września 2008, 22:46 - pn

Re: Problem - komputer i gitara

Postautor: Kukielek » 31 października 2008, 09:30 - pt

Realtek High Definition Audio.

Awatar użytkownika
Humans_agony
Posty: 85
Rejestracja: 01 października 2008, 20:27 - śr

Re: Problem - komputer i gitara

Postautor: Humans_agony » 31 października 2008, 10:23 - pt

No a na to czy masz zestaw 5.1 podłączony to już nie mogłeś odpowiedzieć...matko bosko różańcowo... :D

Więc jeśli masz podłączony 5.1, to musisz sobie skołować stereo. Tyle. Przy 5.1 na zwykłej stockowej karcie nie pograsz. RHDA jest w miarę dobrym wymysłem i charakteryzuje się niezłymi parametrami,ale przy 5.1 sobie nie poradzi z programami symulującymi...

Awatar użytkownika
Kukielek
Posty: 1315
Rejestracja: 22 września 2008, 22:46 - pn

Re: Problem - komputer i gitara

Postautor: Kukielek » 31 października 2008, 12:45 - pt

Nie nie mam podlaczonego 5.1. zwykle 2 glosniczki stereło z subwooferem.
Ostatnio zmieniony 14 listopada 2008, 17:20 - pt przez Kukielek, łącznie zmieniany 1 raz.

shymchack
Moderator
Posty: 3009
Rejestracja: 13 sierpnia 2008, 01:32 - śr

Re: Problem - komputer i gitara

Postautor: shymchack » 31 października 2008, 23:01 - pt

Looknij w ustawienia G-Riga czy przypadkiem nie masz 98KHz ustawionych :P Proponuję spróbować 44,1KHz. Poza tym przydałby się, a wręcz jest niezbędny, programik, który się nazywa ASIO4ALL, on "pomaga" słabszym sprzętom (m.in. kartom dźwiękowym) obsługiwać takie rzeczy. Jak już go zainstalujesz to w G-RIGu musisz ustawić w opcjach, że korzystasz z ASIO cośtam, a nie z karty dźwiękowej (File/audio and midi settings-> i tutaj dajesz w Interface ASIO, a w Output Device ASIO4ALL...).
Hmm, nie wiem co jeszcze... Upewnij się, że po prawej na górze w Guitar RIGu masz ODZNACZONE HI Q, czyli high quality, bo to opcja dla lepszych dźwiękówek i w ogóle sprzętów ;).
A... w configu ASIO ustaw ten suwak na 208 sampli (nie wiem dlaczego akurat tyle, ale tak było w isntrukcji napisanej przez jakiegoś usera i to działa). ASIO jest niezbędne, bo inaczej karta dźwiękowa nie pociągnie ;)
No i w windowsowych ustawieniach dźwięku upewnij się, że masz zaznaczone w opcjach nagrywania "Line In"... (Panel sterowania/dźwięki i urządzenia audio/w tabelce głośność urządzenia klikasz Zaawansowane, wybieraszo opcje/właściwości/Ustawianie głośności: zaznacz "nagrywanie" i zaznacz line in, potem upewnij się, że jest zaznaczone TYLKO "Line In") Bo czasem jest ustawione tak, że nagrywa to, co słyszymy i wtedy właśnie jest "sralismazgalisrewerentusduptus" zamiast dźwięku gitary... U mnie to się nazywa "What u Hear". Czyli tą opcję odznaczamy.
Jeżeli nie rozumiesz czegoś, co tu napisałem to powiedz czego, starałem się napisać dość "tutorialowo" ;)
Pozdro!

Awatar użytkownika
Filipm1990
Pan Kredka
Posty: 140
Rejestracja: 29 września 2008, 15:14 - pn

Re: Problem - komputer i gitara

Postautor: Filipm1990 » 01 listopada 2008, 20:08 - sob

W guitar rig próbowałem wszystkie ustawienia nie tylko 44,1 ale i wszystkie inne.

Asio for all zainstalowałem i nic nie daje, postępowałem wg. instrukcji. nawet próbowałem różne warianty ustawień


nie mam zaznaczone HI Q

W ustawieniach dźwięku wypatrzyłem, że Regulacja Nagrywania w opcjach nagrywania może mi regulować głośność, a opcja wejścia Line-in jest nie do ruszenia. nie da się ruszyć suwaka ;-) i nie ma tak jak powinno być "zaznacz" (why?!) tylko jest opcja wycisz (tak, opcje nagrywania nie odtwarzania) w każdym razie jak zostawiam tylko line in bądź tylko opcje nagrywania to ani jedno ani drugie nic nie daje. w ogóle nic w tych opcjach nie rozumiem. ;p moge pokazać na screenie jak to wygląda (jakby mój opis okazał się zbyt chaotyczny)

czekam na dalsze podpowiedzi ;-) może uda się jakoś wspólnie dojść o co chodzi :-) z góry dzięki i dzięki za to co już napisaliście ;-)
"Szaleństwo nie powinno się marnować" - Terry Pratchett


Wróć do „Recording”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość