Uziemienie przystawki magnetycznej

- co możesz zrobić bez lutnika/elektronika
zibciu
Posty: 2
Rejestracja: 20 lutego 2013, 09:11 - śr

Uziemienie przystawki magnetycznej

Postautor: zibciu » 11 kwietnia 2015, 06:37 - sob

Witam szanownych kolegów,
Mam następujące pytanie, może nie lutnicze, ale bardziej elektroniczne.
Ze względu na specyficzne wymagania stawiane gitarze elektroakustycznej ostatnio dokonałem zmiany elektroniki w swojej gitarze - Yamaha APX5. Zamontowałem przystawkę firmy Artec HT-TBL. Jest to preamp blendujący trzy sygnały: wbudowany mikrofon, piezo (SF-607) oraz pick up magnetyczny (MSP-50 - singiel).
Obrazek
Docelowo na miejsce MSP miała trafić SEYMOUR DUNCAN Woody XL SA-3XL.
Obrazek
Na wstępie zauważyłem (czasem lekki, czasem mocniejszy) dźwięk (występujący jedynie na przystawce MSP) jaki wydawany jest przy braku uziemienia. Stwierdziłem, że powodem może być sama przystawka. Ponieważ jest to singiel spodziewałem się "brumu".
Natomiast wczoraj dotarła do mnie przystawka SD (Seymour Duncan). NA wstępie wyjaśnię, że ma ona ponad 3metrowy kabel tak aby "włożyć w rozetę, podpiąć (duży Jack na końcu kabla) i grać". Natomiast w Artecu magnetyk podłącza się przez mini jacka (mono).
W takiej sytuacji podpiąłem "na pająka" w schemacie:
Artec->przedłużka słuchawkowa -> przejściówka minijack-dużyjack -> kabel od SD

I niestety zauważyłem, że "brum" nadal występuje. Znika, kiedy dotknę palcami metalową obudowę "przejściówki".
Kiedy podłączyłem SD bezpośrednio do efektu gitarowego (na którym sprawdzałem poprawność podłączenia) "brum" nie występuje (tym bardziej, z przystawka jest określana jako "Humfree").
Takiego efektu nie ma na pozostałych wejściach do Arteca (ani na piezo, ani mikrofonie)

Z powyższego wnoszę, że na wejściu do Arteca nie ma uziemienia. Po zapytaniu o to jednego z lutników usłyszałem, że uziemić powinienem struny (podobno czasami w ten sposób uziemia nawet "brumiące piezo"), ale coś mi tu nie pasuje.

Niestety nie jestem elektronikiem.
Może ktoś z mądrych kolegów pomoże mi jak sprawdzić (jakby co mam miernik uniwersalny) lub od razu jak poprowadzić kabel "uziemiający" aby usunąć niepotrzebny dźwięk?
Z góry dziękuje za pomoc.


zibciu

Posty: 10
Rejestracja: 20 lut 2013 09:59

Na górę

zibciu
Posty: 2
Rejestracja: 20 lutego 2013, 09:11 - śr

Re: Uziemienie przystawki magnetycznej

Postautor: zibciu » 11 kwietnia 2015, 06:40 - sob

...a może wystarczy podłączenie masy z kabla od przystawki do któregoś z kabli idących (są cztery żyly) od preampu do gniazda?

Awatar użytkownika
.rogaty
Sponsor
Posty: 1387
Rejestracja: 15 września 2010, 16:31 - śr

Re: Uziemienie przystawki magnetycznej

Postautor: .rogaty » 11 kwietnia 2015, 07:18 - sob

Nie wiem jak w akustyku, ale w elektrykach masę układu lutuje się do mostu, przez co cały układ uziemia się na grającym. Tak więc podłączenie masy do strun wydaje się być najlepszym rozwiązaniem.
I'm like a mushroom in this company - kept in darkness and fed with shit.


Wróć do „DIY”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość