AKTYWNE PICKUPY - jak to zrobić???

- co możesz zrobić bez lutnika/elektronika
Awatar użytkownika
ksantyp
Redaktor
Posty: 4512
Rejestracja: 12 sierpnia 2008, 11:34 - wt

AKTYWNE PICKUPY - jak to zrobić???

Postautor: ksantyp » 06 lipca 2009, 19:11 - pn

Postanowiłem zrobić całkowicie aktywny układ w swoim starym Epi.
Wróciłm tym samym do EMG81 pod mostkiem i przekonałem się, że białe EMG jest jednak bardziej 60 niż 81. Mam dzięki temu Hetfieldowski układzik pickupów i powiem że dawno nie było takiego mięsa z tego wiosła :)
Przy okazji nakręciłem ten filmik pokazowy.
Można zobaczyć jak łatwo i przyjemnie wymienia się owe pickupy. Właściwie trzyczwarte roboty zrobili w USA za nas.
Potki są małe co umożliwia wsadzenie baterii do praktycznie większości wiosełek.

http://www.youtube.com/watch?v=r5IFnvZXios

Ze swej strony bardzo powaznie polecam pickupy EMG.

Jeśli macie jakiekolwiek pytania, pomysły i wątpliwosci w kwestii samodzielnego montazu aktywnych pickupów to jest właśnie topic w którym możecie o tym pisać.
Ostatnio zmieniony 28 marca 2010, 16:15 - ndz przez ksantyp, łącznie zmieniany 1 raz.
DOBRE WIOSŁA W JESZCZE LEPSZYCH CENACH.
FOG Shop - zapraszam do sklepu dla Gitarzystów
http://www.fogshop.pl

Awatar użytkownika
Angoleiro
Posty: 25
Rejestracja: 24 lipca 2009, 10:04 - pt

Re: AKTYWNE PICKUPY - jak to zrobić???

Postautor: Angoleiro » 24 lipca 2009, 10:14 - pt

Witam wszystkich jako ze jestem nowy na forum ;)
Mam do ciebie pytanie :) Mianowicie :

Posiadam Corta x11 i chcialem do niego wcisnac EMG 81/60. Nie znam sie na elektronice gitary na tyle by nie miec watpiwosci wiec :

-Jak wiadomo Cort ma opcje rozlaczania cewek, znajomy mowil ze po wsadzeniu EMG owa opcja znika - to prawda? Chodzi mi o to czy cos trzeba dodatkowo lutowac poza schematami itp
- Nigdy tak na prawde nic nie lutowalem, wiec pewnie mozna gitare przez to spierdzielic latwo? wiec czy lepiej dac to komus kto sie zna na lutowaniu, czy jest to proste jak konstrukcja cepa i sam sobie poradze?
- no i dla corta jaki schemat wybrac z listy? (ktorej jeszcze nie posiadam)
- ogolem duzo jest lutowania? bo wspomniales o tym ze EMG posiada klipy zaciskowe
- ostatnie pytanie - trzeba wywalic stare volume i tone i wsadzic to co jest w zestawie z EMG?

przepraszam za grad tych pewnie dla ciebie banalnych pytan, ale wole nie miec watpliwosci :)
Z gory dziekuje za odpowiedz


Pozdrawiam serdecznie
Bartek

Awatar użytkownika
MAILOSZ_YARR
Sponsor
Posty: 942
Rejestracja: 30 września 2008, 17:40 - wt

Re: AKTYWNE PICKUPY - jak to zrobić???

Postautor: MAILOSZ_YARR » 24 lipca 2009, 10:49 - pt

Zapytałeś niewłaściwej osoby, Ksantyp nienawidzi Cortów, nic nie pomoże twojej gitarze.

Rozumiem, że to żart.. :)
shymchack

RPA
Moderator
Posty: 3266
Rejestracja: 12 sierpnia 2008, 13:12 - wt

Re: AKTYWNE PICKUPY - jak to zrobić???

Postautor: RPA » 24 lipca 2009, 10:58 - pt

mailoszyarr pisze:Zapytałeś niewłaściwej osoby, Ksantyp nienawidzi Cortów, nic nie pomoże twojej gitarze.

Taaa... co z tego, że w Cortach jest taka sama elektronika, jak w każdej innej gitarze.

1) Opcji rozłączania cewek nie będzie, jeśli zamierzasz mieć "klasyczne" EMG - będziesz musiał polutować inaczej. Polecam www.seymourduncan.com i zakładkę "wiring diagrams".

2) Lutowanie jest całkiem proste, no chyba że masz tendencje do samookaleczania się (przypalanie naprawdę boli...).

3) patrz p.1

4) Nie sprawdzisz, się nie dowiesz.

5) Tak
You're all the same, the lot of you, with your long hair and faggot clothes. Drugs, sex…every sort of filth. And ya hate the police, don't ya?

Awatar użytkownika
ksantyp
Redaktor
Posty: 4512
Rejestracja: 12 sierpnia 2008, 11:34 - wt

Re: AKTYWNE PICKUPY - jak to zrobić???

Postautor: ksantyp » 24 lipca 2009, 18:05 - pt

mailoszyarr pisze:Zapytałeś niewłaściwej osoby, Ksantyp nienawidzi Cortów, nic nie pomoże twojej gitarze.

Uspokój się... :)


Bartek:

Obecnie na rynku są dwie wersje EMG - stare, trzeba troche polutować, ale jak na filmiku, wszystko jest właściwie zrobione i to takie kosmetyki.
Rożłączania cewek raczej nie proponuje, po prostu wykorzytsaj siłę aktywów i ci się spodoba.
Wszystkie bebechy z wiosła musisz wyjać i wstawić te od EMG.
Na pewno wiosło zabrzmi lepiej...
Witam na forum i rzeczywiście nie lubie Cortów :) ale to w tym przypadku bez znaczenia
DOBRE WIOSŁA W JESZCZE LEPSZYCH CENACH.
FOG Shop - zapraszam do sklepu dla Gitarzystów
http://www.fogshop.pl

Awatar użytkownika
Angoleiro
Posty: 25
Rejestracja: 24 lipca 2009, 10:04 - pt

Re: AKTYWNE PICKUPY - jak to zrobić???

Postautor: Angoleiro » 24 lipca 2009, 20:45 - pt

Dziekuje serdecznie za odpowiedz.
W tym Cort'cie jest troche malo miejsca, wiec nie wiem jak to bedzie z upchaniem baterii.
Co do switchu volume i tone, to nie widze tutaj zadnych srubek ani nic, wiec jak ? wyrywa sie go na "chama"? Przepraszam za to pytanie, nigdy nie mialem z tym stycznosci ;)
Pojde do sklepu gitarowego zapytac czy wykonuja takie montaze i za ile, bo jednak nie wiem czy samemu dam rade ;) Wole zaplacic te 3 dychy i miec wykonane wszystko cacy niz cos pomieszac.

W ogole da sie jakos odroznic te 'nowe' EMG od starych? Pytac o rok producji? czy moze pudelko sie rozni?

pozdrawiam
Bartek

Awatar użytkownika
ksantyp
Redaktor
Posty: 4512
Rejestracja: 12 sierpnia 2008, 11:34 - wt

Re: AKTYWNE PICKUPY - jak to zrobić???

Postautor: ksantyp » 24 lipca 2009, 20:53 - pt

Bo nie dopisalem nowe mają wszystko na takie złączki - poszukaj w newsach...
DOBRE WIOSŁA W JESZCZE LEPSZYCH CENACH.
FOG Shop - zapraszam do sklepu dla Gitarzystów
http://www.fogshop.pl

Awatar użytkownika
Angoleiro
Posty: 25
Rejestracja: 24 lipca 2009, 10:04 - pt

Re: AKTYWNE PICKUPY - jak to zrobić???

Postautor: Angoleiro » 25 lipca 2009, 10:29 - sob

a no jest to seria X, ale raczej w polsce nie dostepna jeszcze. Napisalem do polskiego dystrybutora EMG czy owe sa dostepne na zamowienie i w jakiej cenie. Zobaczymy co odpisze :)
EMG 89 ma opcje rozlaczania cewek i jest nie wiele drozszy od 85. Musze nad tym pomyslec tez ;)
http://euromusic.pl/cgibin/shop?info=89&sid=7537d82d

Generalnie to jest jakas roznica ktore przetworniki (np 60 i 85) beda pod mostem a ktore pod gryfem?

pozdrawiam
Bartek

Awatar użytkownika
wlosien
I have 12" d***!
Posty: 943
Rejestracja: 12 sierpnia 2008, 20:25 - wt

Re: AKTYWNE PICKUPY - jak to zrobić???

Postautor: wlosien » 25 lipca 2009, 13:46 - sob

Zdecydowanie jest różnica, który przetwornik gdzie jest ustawiony. Przy mostku jest wyraźniejszy atak, a przy gryfie jest więcej basów. Do tego właśnie dobiera się przetworniki, które uwypuklą te cechy. :)
Ruchasz się, czy trzeba z Tobą chodzić?
Yo Koks.http://www.youtube.com/watch?v=lXbVUbfJcvI

Awatar użytkownika
koksoz
Posty: 30
Rejestracja: 20 września 2010, 09:32 - pn

Re: AKTYWNE PICKUPY - jak to zrobić???

Postautor: koksoz » 07 marca 2011, 22:55 - pn

Witam

Mam dosc dziwne pytanie a mianowicie :
Czy gdy zakladam nowy przetwornik np . EMG 81 aktywke to wazna jest pozycja kabelka wchodzącego do przystawki ? Czy kabelek za przystawka musi byc odpowiednio wpięty czy poprostu mogę sobie podpiąć "odwróconą" wtyczke ? Wiem ze to dosc dziwnie brzmi.
Sproboje moze tak :

http://bloodofmalachi.co.uk/Web%20Visua ... 070510.jpg

Przykladowo po prawej stronie na gorze emg 85 i chodzi mi o tą wtyczkę i czy bedzie mialo znaczenie gdy podepną ja "odwrotnie" ? ( przestanie grac ? spieprzy sie ? )
Pozdrawiam :facepalm:


Wróć do „DIY”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość