Floyd Rose - Z czym to się je?

- co możesz zrobić bez lutnika/elektronika
Awatar użytkownika
ksantyp
Redaktor
Posty: 4512
Rejestracja: 12 sierpnia 2008, 11:34 - wt

Floyd Rose - Z czym to się je?

Postautor: ksantyp » 15 stycznia 2009, 17:52 - czw

Obrazek


Pękła mi struna w Squierku wczoraj, co słychać na drugiej cęsci filmu na końcu.
Był to zatem moment aby wreszcie zmienic w nim stringi.
Od razu pomyslałem że skręce całą akcję i będzie szybki kurs wymiany strun w mostku Floyd Rose.
Zdarzyło się tak, ze zakładałem inne struny, więc roboty więcej a i wiadomości można więcej uzyskać.
Obrazek
Właściwie wszystko co powinno się powiedzieć chyba zostało na filmie powiedzine, więc nie będę nić więcej pisał.
Jak ktoś ma ochotę dorobić do filmu odpowiednią słowną instrukcję to zapraszam.

http://www.youtube.com/watch?v=2HEgO7WAbTQ
http://www.youtube.com/watch?v=klfBvEcy ... annel_page

Zmieniłem temat ;)
shymchack
Ostatnio zmieniony 08 stycznia 2010, 00:40 - pt przez ksantyp, łącznie zmieniany 1 raz.
DOBRE WIOSŁA W JESZCZE LEPSZYCH CENACH.
FOG Shop - zapraszam do sklepu dla Gitarzystów
http://www.fogshop.pl

McLisak
Posty: 175
Rejestracja: 29 stycznia 2009, 15:47 - czw

Re: Floyd Rose - wymiana strun

Postautor: McLisak » 29 stycznia 2009, 16:15 - czw

Mam taki problem.

Na początku zdjąłem wszystkie struny. Nie pomyślałem. I przez to mam problem, mianowicie opadł mi mostek totalnie, po założeniu 3 strun lekko się podciągnął, ale jak go podciągam wajchą, to struny nadal przylegają do gryfu, mam założone 4 struny E A D G, ale mostek nadal jest opadnięty. A przed wymianą strun wszystko było ok, poza tym ze mi cienka E wyślizgiwała się spod tego klocka we floydzie, zdjąłem struny i wszystko poopadało. Co mam robić ?? Nie wiem czego to wina, czy sprężyn czy czegoś innego. Proszę o pomoc. Jakąś instrukcję czy coś w tym stylu.

Z góry dziękuję,
McLisak. :)

A moja gitara to:

http://allegro.pl/show_item.php?item=539187580

Jeśli to ma jakieś znaczenie. ;-)


Następnym razem edytuj posty, nie dubluj.

shymchack

Awatar użytkownika
ksantyp
Redaktor
Posty: 4512
Rejestracja: 12 sierpnia 2008, 11:34 - wt

Re: Floyd Rose - wymiana strun

Postautor: ksantyp » 29 stycznia 2009, 19:33 - czw

Myślę, że to iż jest to Sounder niestety może mieć znaczenie.
Czy wymieniłeś struny na grubsze lub cieńsze?
Czy masz tuner elektroniczny?
Czy nie rozwazasz byc może zablokowania tego mostka?
DOBRE WIOSŁA W JESZCZE LEPSZYCH CENACH.
FOG Shop - zapraszam do sklepu dla Gitarzystów
http://www.fogshop.pl

McLisak
Posty: 175
Rejestracja: 29 stycznia 2009, 15:47 - czw

Re: Floyd Rose - wymiana strun

Postautor: McLisak » 29 stycznia 2009, 20:22 - czw

Ze strojeniem nie ma problemu. Mam tuner komputerowy, elegancko stroi gdy podpinam gitarę do komputera. Ale nie brałem się za strojenie, bo struny (nawet jeśli przytrzymam wajchę ręką tak, że mostek jest równoległy z korpusem) stykają z gryfem, i wydają dźwięk z 24 progu. Floyd jest ponoć licencjonowany, więc mostek chyba jest okej, sounder odpowiada za resztę chyba, nie wiem nie znam się na tym :). A czy jeśli zdejmę te nowe struny, które już założyłem, zablokuję mostek w prawidłowej pozycji, założę struny, założę sprężynę, to mostek zostanie w dobrej pozycji?

Apropos tego haczenia strun o gryf, to przy floydzie są 2 śrubki odpowiadające za wysokość strun nad gryfem, zdaje się. Gdy ruszam nimi w jakikolwiek sposób, mostek nie zmienia położenia, więc nie wiem co jest grane, najprościej byłoby oddać gitarę do lutnika, ale nie mam z czego za wizytę zapłacić. Heh :).

Nowe struny to Dunlop - Zakk Wylde Series [Medium] 10 - 13 - 17 - 26 - 36 - 46.
Spróbuję z blokowaniem tego mostka, jeśli nie pomoże, to bardzo proszę o jakieś inne instrukcje.

Pozdrawiam,
McLisak

Darrel.
Posty: 330
Rejestracja: 18 września 2008, 18:42 - czw

Re: Floyd Rose - wymiana strun

Postautor: Darrel. » 29 stycznia 2009, 20:42 - czw

Poluzuj sprężyny, nastrój wiosło do E przy tym patrząc czy mostek nie idzie za bardzo do góry, jeśli tak to dokręć troszkę sprężyny i dalej strój do E. Jeśli nastroisz i mostek będzie równoległy i dalej będą struny leżeć to podnieś troszkę mostek, czyli poluzuj struny podnieś mostek, nastrój od nowa.
imo, żeby się ku*wa nikt nie czepiał.

http://www.lastfm.pl/user/pacik7

Awatar użytkownika
ksantyp
Redaktor
Posty: 4512
Rejestracja: 12 sierpnia 2008, 11:34 - wt

Re: Floyd Rose - wymiana strun

Postautor: ksantyp » 29 stycznia 2009, 21:32 - czw

Albo zdejmij jedna sprezyne i wtedy nastroj wszystko w E tak jak na filmie...

Wiesz Dacia 1100 to też była licencja Renault12...

Zablokowanie da ci tyle, że jak wyjmiesz blokade i ustawisz tak sprezyny zeby bylo rownolegle to powinno teoretycznie być blisko stroju i moze byc ci latwiej wyregulowac strunki i most

Dziwne że wysokość się nie zmienia całego mostu bo powinna...Sałnda :)
DOBRE WIOSŁA W JESZCZE LEPSZYCH CENACH.
FOG Shop - zapraszam do sklepu dla Gitarzystów
http://www.fogshop.pl

McLisak
Posty: 175
Rejestracja: 29 stycznia 2009, 15:47 - czw

Re: Floyd Rose - wymiana strun

Postautor: McLisak » 30 stycznia 2009, 12:12 - pt

No właśnie że cała wysokość mostka mi opadła, a to się ponoć reguluje śrubami odpowiedzialnymi za akcję strun, a gdy nimi ruszam to mostek wcale nie reaguje... :|

A czy jeśli zdejmę struny, zablokuję mostek, założę je na nowo, przy prawidłowej pozycji mostka, spróbuję coś namęczyć z tą akcją strun, i wyreguluję sprężyny przy dobrze założonych strunach, zdejmę blokadę, ma to szanse powodzenia ? :?

:roll: OLABOGA.

Awatar użytkownika
ksantyp
Redaktor
Posty: 4512
Rejestracja: 12 sierpnia 2008, 11:34 - wt

Re: Floyd Rose - wymiana strun

Postautor: ksantyp » 30 stycznia 2009, 21:23 - pt

Kup se Gitare (ze stałym mostkiem)... Sorry
Jak ci akcja sie nie zmienia bez strun? Nie rusza sie mostek w góre i w dół, w sensie wysokości? Zrób filmik...bo mi sie nie chce wierzyć
DOBRE WIOSŁA W JESZCZE LEPSZYCH CENACH.
FOG Shop - zapraszam do sklepu dla Gitarzystów
http://www.fogshop.pl

shymchack
Moderator
Posty: 3009
Rejestracja: 13 sierpnia 2008, 01:32 - śr

Re: Floyd Rose - wymiana strun

Postautor: shymchack » 30 stycznia 2009, 21:48 - pt

Albo kolega złymi śrubkami kręci, albo nie wiem... Może dystrybutorzy śrubek do Sounderów zaniedbali proces gwintowania czy jak to tam się pisze ;) No niezła schiza.

McLisak
Posty: 175
Rejestracja: 29 stycznia 2009, 15:47 - czw

Re: Floyd Rose - wymiana strun

Postautor: McLisak » 30 stycznia 2009, 23:20 - pt

Dobra, już zczaiłem. Zwyczajnie mostek mi wypadł z tych 'śrub od akcji strun' i leżał tak blisko, że musiałem się wpatrzyć, że jest 'zdjęty'. Nałożyłem na nowo, naciągnąłem strunami, blokując mostek od spodu i teraz wszystko chula jak trza, tylko:

a) Po wajchowaniu mostek nie wraca na swoje miejsce, powiedzmy że jak wajchuję w dół to mostek po powrocie jest lekko w dół, a po wajchowaniu w górę mostek jest trochę w górę, struny mam nastrojone, kiedy mostek jest jakby po wajchowaniu w górę, więc jak wajchuję w dół to gitara mi rozstraja, czy da się to jakoś wyregulować ? Jak? :) [mam nadzieję, że wiadomo o co chodzi :lol: ]
b) Na paru strunach, kiedy przyciskam próg 22 to struna przyciska do 23 progu. [Na 24 progu jest ok, bo to ostatni próg :lol: ]. Co mam zrobić żeby było normalnie ??


Dzięki wam wielkie za pomoce,
McLisak :)


Wróć do „DIY”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość