Sprawy dla znających się na komputerach

- offtop
Awatar użytkownika
gvt
Redaktor
Posty: 995
Rejestracja: 01 października 2009, 13:52 - czw

Re: Sprawa dla znających się na komputerach

Postautor: gvt » 20 lipca 2010, 13:02 - wt

Ja tam w biosie nic nie zmieniam. Poczekam aż ojciec z pracy wróci. On się coś zna. Na każdym gnieździe się to dzieje.

Awatar użytkownika
ksantyp
Redaktor
Posty: 4512
Rejestracja: 12 sierpnia 2008, 11:34 - wt

Re: Sprawa dla znających się na komputerach

Postautor: ksantyp » 20 lipca 2010, 18:08 - wt

Wyłącz w biosie integre i powinno być OK
DOBRE WIOSŁA W JESZCZE LEPSZYCH CENACH.
FOG Shop - zapraszam do sklepu dla Gitarzystów
http://www.fogshop.pl

Awatar użytkownika
gvt
Redaktor
Posty: 995
Rejestracja: 01 października 2009, 13:52 - czw

Re: Sprawa dla znających się na komputerach

Postautor: gvt » 24 lipca 2010, 12:11 - sob

No dobra karta działa. Muza leci ale jak podepnę gitare pod wejście mikrofonu to ni chuja nie działa. Sterowniki wgrane i nic. Amplitube Fender też nie działa...

SoulBurNer
Tech Admin
Posty: 174
Rejestracja: 20 października 2008, 16:42 - pn

Re: Sprawa dla znających się na komputerach

Postautor: SoulBurNer » 24 lipca 2010, 13:49 - sob

A gitara jest mikrofonem, że ją podpinasz pod jego wejście ?

Awatar użytkownika
gvt
Redaktor
Posty: 995
Rejestracja: 01 października 2009, 13:52 - czw

Re: Sprawa dla znających się na komputerach

Postautor: gvt » 24 lipca 2010, 15:11 - sob

Mam na karcie trzy wejścia zielone (głośniki) niebieskie (mikrofon) i różowe/czerwone (nie wiem od czego). Zawsze jak stroiłem gitare przez AP tuner albo używałem amplitube fender/guitar rig to podpinałem wiosło pod wejście mikrofonu.

Awatar użytkownika
DanielWOLF
Redaktor
Posty: 3018
Rejestracja: 13 października 2008, 09:30 - pn

Re: Sprawa dla znających się na komputerach

Postautor: DanielWOLF » 24 lipca 2010, 15:16 - sob

Przecież mikrofonowe jest czerwone :P

http://pl.wikipedia.org/wiki/Karta_d%C5%BAwi%C4%99kowa

Awatar użytkownika
gvt
Redaktor
Posty: 995
Rejestracja: 01 października 2009, 13:52 - czw

Re: Sprawa dla znających się na komputerach

Postautor: gvt » 26 lipca 2010, 08:44 - pn

Jeszcze jedna sprawa. Dostałem od wujka laptopa Acer Aspire 1640z ale ma pękniętą matryce. Zamiennik oryginalnej kosztuje 336 (za to już prawie studio gx). Czytałem na necie że podobno można zamontować obojętnie jaką matryce byle zgadzała się rozdzielczość i liczba pinów w złączu. Miał ktoś taki przypadek albo jakiekolwiek pojęcie o tym?

Awatar użytkownika
soober
Posty: 133
Rejestracja: 07 marca 2009, 14:05 - sob

Re: Sprawa dla znających się na komputerach

Postautor: soober » 26 lipca 2010, 16:56 - pn

Zamiennik i oryginalny wzajemnie się wykluczają słowa jak dla mnie to po pierwsze ;) nawet jeśli by można zamontować inna matrycę czyli z laptopa innej marki(bo jak mniemam o to Ci chodzi) niech ma te same parametry, takie samo złącze itd. czy cena będzie się różnić znacząco?(matryce to dość kosztowne część nawet w takim acerze) jeśli chcesz to zrobić porządnie i mieć z tego jakiś użytek to bierz coś nowego oryginał albo zamiennik ważne że z gwarancją, jeśli chcesz mieć coś na tzw. sztukę , trać nerwy, szperaj po forach, i licz siwe włosy :)
"Eat shoe and die" - Al Bundy

Awatar użytkownika
MAILOSZ_YARR
Sponsor
Posty: 942
Rejestracja: 30 września 2008, 17:40 - wt

Re: Sprawa dla znających się na komputerach

Postautor: MAILOSZ_YARR » 01 sierpnia 2010, 18:10 - ndz

Ziomy mam problem z laptopem, przez pewien czas sam się wyłączał a potem za którymś razem cały czas się resetował, próbowałem przywrócić system - nic nie dało. Instalacja na nowo - też nic bo nie można sformatować partycji (LOL). Wszedłem do netu by spytać fachowców, przeczytałem, że powinienem usunąć partycję C. Okej, włączam więc instalator XP a tam patrzę że C to RECOVERY chociaż normalnie jest ukryta. zwykłe C to tutaj E i D to D. Recovery ma w nawiasie FAT32, a E i d - [Nieznane]. Czyli mógłbym usunąć te partycje tylko czy mogę potem zrobić od razu nowe i ustawić ten system plików na FAT32, żeby może w końcu dało rade zrecoverować system?
Laptop jest na gwarancji, ale jeżeli to kwestia kilku kliknięć partycji itp to nie będę wysyłał, bo zastrzegli sobie prawo do naginania gwarancji jeżeli takie coś moze być naprawione w domu.

Awatar użytkownika
soober
Posty: 133
Rejestracja: 07 marca 2009, 14:05 - sob

Re: Sprawa dla znających się na komputerach

Postautor: soober » 01 sierpnia 2010, 20:25 - ndz

Jak ten laptop się restartował/wyłączał wywalało jakiś błąd bluescreen cokolwiek? jeśli masz możliwość zobacz w logach może coś tam pisze ciekawego na ten temat. Jeśli masz jakiegoś antyvira zrób update i przeskanuj wszystkie dyski najlepiej przed uruchomieniem systemu (taka opcje ma np. Avast) może jakiś robal się zagnieździł albo coś w ten deseń. Może coś instalowałeś przed tymi całymi nagłymi restartami jakieś drivery które może są nie bardzo. Jeśli masz w systemie włączone przywracanie systemu możesz spróbować przywrócić go z okresu kiedy Twoim zdaniem działał prawidłowo. Jeśli to nic nie da wkładasz płytę z systemem bootujesz z niej przechodzisz do wyboru dysku usuwasz partycje C i instalujesz świeży system :) jeśli nowa instalacja nic nie da kierunek serwis raczej.
"Eat shoe and die" - Al Bundy


Wróć do „Hydepark”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości