[A] Rozmieszczenie efektów. Pętla efektów i nie tylko.

- tego nie dowiesz się z telewizji!
Awatar użytkownika
Kukielek
Posty: 1315
Rejestracja: 22 września 2008, 22:46 - pn

Re: [K] Rozmieszczenie efektów.

Postautor: Kukielek » 19 marca 2009, 13:51 - czw

moze sa inaczej spolaryzowane co sie wiaze z inna koncowka. albo sprobuj uniwersalnego zasilacza z kilkowa wylotami. mi dzialalo na nich wszystko ok.

Awatar użytkownika
ksantyp
Redaktor
Posty: 4512
Rejestracja: 12 sierpnia 2008, 11:34 - wt

Re: [K] Rozmieszczenie efektów.

Postautor: ksantyp » 19 marca 2009, 17:50 - czw

Dale Cooper pisze:
Nie za bardzo rozumiem o co chodzi z tym HM-2 i BF-2, wszystkie Bossy mają 9V DC więc czemu mają iść o nich inne zasilacze? Wydaje mi się, że wtedy po prostu standardowy zasilacz miał takie oznaczenie.

No właśnie nie. Na standardowych po jakimś czasie przestaje swiecic dioda i nie dzialaja najlepiej.
One są na 9v bateria i 12v zasilacz - taki myk.
Testuje teraz różne z nimi i chyba nie obejdzie sie bez kombinacji alpejskich...

I tak btw to ja tego w nic nie zmieszcze, może jakis klawiszowy case się nada. Pedalboardów 1,5metra nie ma...
DOBRE WIOSŁA W JESZCZE LEPSZYCH CENACH.
FOG Shop - zapraszam do sklepu dla Gitarzystów
http://www.fogshop.pl

shymchack
Moderator
Posty: 3009
Rejestracja: 13 sierpnia 2008, 01:32 - śr

Re: [K] Rozmieszczenie efektów.

Postautor: shymchack » 19 marca 2009, 21:38 - czw

Zawsze możesz zrobić tak:
Kupić dwie dechy na pedalboard (takie żeby dzieliły cały gejbord na pół) i wozić to w case'ie na pakę ;D powinno się zmieścić jakoś :D Na koncert tylko wyjmujesz dwa pedalboardy i łączysz odpowiednie efekty ze sobą tak, żeby zachować konfigurację całości, no pomysł 1 klasa IMO :) Ew. możesz wsypać wszystkie efekty w case i je potem łączyć na podłodze. Albo zrobić jak lampki choinkowe. Czyli połączone efekty wsypać do case'a i potem rozplątywać :) - widziałeś, ile pomysłów?

No komentzz-xtp

Awatar użytkownika
Kukielek
Posty: 1315
Rejestracja: 22 września 2008, 22:46 - pn

Re: [K] Rozmieszczenie efektów.

Postautor: Kukielek » 20 marca 2009, 09:43 - pt

albo zrobic polkowego pedalboarda :D takie tak jakby szuflady zrobic jedna dluzsza druga krotsza. i bedzie git.

Awatar użytkownika
doomEL
Sponsor
Posty: 1181
Rejestracja: 12 sierpnia 2008, 00:22 - wt

Re: [K] Rozmieszczenie efektów.

Postautor: doomEL » 21 marca 2009, 15:00 - sob

fru_kopara pisze:o rany, ile Ty tego masz... jak wszystko zaczyna się świecić, to światło w domu nie przygasa? ;)
Ale wracając do tematu, nie zrozumiałem jednej rzeczy. doomEL, napisałeś, że:
" Przy duzej ilosci przesterow, fuzzow i innych boosterow, moze byc konieczne zastosowanie nawet kilku bramek. Wszystkie elementy "szumia" i trzeba to wyrzucic, bo moze dojsc do takiego momentu ze grajaca gitara bedzie cichsza od cichej, ktora ma skrecony vol i tlumione struny!"
Albo się mylę, albo bramka szumów działa na trochę innej zasadzie niż, mam wrażenie, myślisz. Bramka nie tyle wycina szumy z sygnału, co wyłącza sygnał, jeżeli nie przekroczy zadanej wartości (próg). Jaki sens zatem miałoby zastosowanie kilku bramek?

dokladnie tak dziala. problem pojawia sie kiedy masz bardzo duzo efektow wzmacniajacych sygnal i wprowadzajacych zaklocenia podlaczonych szeregowo. Kiedy damy bramke za ostatnim (tak jak teoretycznie powinno sie robic, to moze sie okazac, ze bramka i tak nic nie da, bo:
sytuacja hipotetyczna. grasz koncert, konczysz kawalek, sciszasz gitare potkiem na niej, a tu nadal straszne szumy w glosnikach.
- zaczyna sie w gitarze, a dokladniej w kablu za gitara do pierwszego efektu
- efekt wzmacnia docierajace do niego szumy, dodajac do nich wlasne i wysyla dalej
- kolejny efekt wzmacnia docierajacy do niego sygnal i wzmacnia go jeszcze bardziej (tutaj wystepuja polejne podobne efekty, ktore jeszze bardziej wzmacniaja sygnal)
- ostatni efekt "wypluwa" sygnal na bramke. bramka wylacza sygnal na wyjsciu jesli na wejsciu jest ponizej okreslonegeo poziomu. a co jesli na wejsciu masz straszny szum, ktory powstal tylko i wylacznie dzieki twoim wzmacniajacym sie nawzajem efektom?

sytoacja brzmi absurdalnie, ale spotkalem sie z czyms takim (wystarczylo 6-7 przesterow jeden za drugim) i radze na to uwazac.

wiem, ze malo kto uzywa takiej ilosci przesterow, ale zawsze lepiej wiedziec niz potem sie zdziwic!
Pozdrawiam
doomEL

Awatar użytkownika
fru_kopara
Posty: 27
Rejestracja: 14 marca 2009, 13:08 - sob

Re: [K] Rozmieszczenie efektów.

Postautor: fru_kopara » 21 marca 2009, 23:08 - sob

hmm.. taka ilość włączonych na raz przesterów może dać całkiem ciekawy efekt. Jest jedno rozwiązanie. Sprzedać wszystkie i kupić dwa dobre :D
ale masz rację to załatwiłoby sprawę.
________
ROCK ON!

Awatar użytkownika
doomEL
Sponsor
Posty: 1181
Rejestracja: 12 sierpnia 2008, 00:22 - wt

Re: [K] Rozmieszczenie efektów.

Postautor: doomEL » 21 marca 2009, 23:26 - sob

innym ciekawym rozwiazaniem jest np bramka bossa. posiada ona wbudowana petle efektow, przez co nie wazny jest sygnal w petli, a jedynie ten, ktory jest bezposrednio wejsciowym.
Pozdrawiam
doomEL

Awatar użytkownika
fru_kopara
Posty: 27
Rejestracja: 14 marca 2009, 13:08 - sob

Re: [K] Rozmieszczenie efektów.

Postautor: fru_kopara » 22 marca 2009, 02:27 - ndz

oo, czyli że bramka jest na pętli, ale jest sterowana sygnałem wejściowym?
________
ROCK ON!

Awatar użytkownika
doomEL
Sponsor
Posty: 1181
Rejestracja: 12 sierpnia 2008, 00:22 - wt

Re: [K] Rozmieszczenie efektów.

Postautor: doomEL » 01 kwietnia 2009, 20:02 - śr

pozna odpowiedz, ale zawsze...

tak o to chodzi ;)
Pozdrawiam
doomEL

smieszny
Posty: 436
Rejestracja: 04 listopada 2008, 07:58 - wt

Re: [K] Rozmieszczenie efektów.

Postautor: smieszny » 22 czerwca 2009, 18:38 - pn

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem... jeśli kupię nowy piec - VOX AD50VT - który nie ma pętli, to mogę wpiąć w takiej kolejności jak wypisał Dale w linię? No, bo innego wyjścia nie widzę...


Wróć do „Artykuły”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość