Jaki przewód łaczacy head z kolumną?

- efekty gitarowe, pickupy, przewody itd.
Awatar użytkownika
Jacek B.
ex Cooper
Posty: 7221
Rejestracja: 12 sierpnia 2008, 00:25 - wt

Re: Jaki przewód łaczacy head z kolumną?

Postautor: Jacek B. » 21 listopada 2010, 23:15 - ndz

@mclaren
Co to ma do tego tematu aj?

Awatar użytkownika
kielczak
Posty: 1649
Rejestracja: 21 października 2008, 20:03 - wt

Re: Jaki przewód łaczacy head z kolumną?

Postautor: kielczak » 21 listopada 2010, 23:17 - ndz

Choćby po to, żeby udowodnić, że nie trzeba nie wiadomo ile kasy pakować w kabel łączący heada z kolumną.
(\__/)
( O.o)
(> < ) This is Bunny. Copy Bunny into your signature. Help him take over the world.

Awatar użytkownika
Jacek B.
ex Cooper
Posty: 7221
Rejestracja: 12 sierpnia 2008, 00:25 - wt

Re: Jaki przewód łaczacy head z kolumną?

Postautor: Jacek B. » 21 listopada 2010, 23:23 - ndz

O widzisz. I to jest błędne podejście i to mocno.
Kabel head - paka to zajebiście ważna rzecz i gówienka za 20 zł w życiu bym nie kupił.
Przy tranzystorze - zwarcie - po transformatorze.
Przy lampie - niechcące wyrwanie - też można zrobić niezłe halo.
Kable Planet Waves raz że są pancerne, dwa są grube i jest nikła szansa na zerwanie/zwarcie, trzy mają blokadę przy wyjmowaniu z gniazda (ciężko się je wyciąga i wkłada).

Tyle na ten temat. Miałem nie pomagać koledze który nie potrafi skorzystać z google, ale dla reszty pare złotych myśli. Myślę że się przydadzą.

Awatar użytkownika
kielczak
Posty: 1649
Rejestracja: 21 października 2008, 20:03 - wt

Re: Jaki przewód łaczacy head z kolumną?

Postautor: kielczak » 21 listopada 2010, 23:28 - ndz

Mój kabel jest za 50 zł, Cordial + Neutrik i też jest pancerny, suma kosztów to 50 pln, licząc koszta złożenia go w sklepie. I po kiego grzyba wydawać 100 pln ?
(\__/)
( O.o)
(> < ) This is Bunny. Copy Bunny into your signature. Help him take over the world.

Awatar użytkownika
Jacek B.
ex Cooper
Posty: 7221
Rejestracja: 12 sierpnia 2008, 00:25 - wt

Re: Jaki przewód łaczacy head z kolumną?

Postautor: Jacek B. » 21 listopada 2010, 23:32 - ndz

Po to żeby mieć 3 metry kabla (czasami się przydaje, vide studio).
Wystarczy 70 zł.
http://musicman.pl/sklep/okablowanie/ka ... s-10-2347/

Awatar użytkownika
kielczak
Posty: 1649
Rejestracja: 21 października 2008, 20:03 - wt

Re: Jaki przewód łaczacy head z kolumną?

Postautor: kielczak » 21 listopada 2010, 23:44 - ndz

W jakiejże to ekstremalnej studyjnej sytuacji będzie stało na paczce tyle wzmaków, że trzeba będzie 3 metrowy ? :P

Nie wyobrażam sobie też takiej sytuacji, że będzie stało obok siebie powiedzmy 10 paczek i będziesz chciał podłączyć pierwszą z lewej do wmacniacza pierwszego z prawej :D
(\__/)
( O.o)
(> < ) This is Bunny. Copy Bunny into your signature. Help him take over the world.

Awatar użytkownika
Jacek B.
ex Cooper
Posty: 7221
Rejestracja: 12 sierpnia 2008, 00:25 - wt

Re: Jaki przewód łaczacy head z kolumną?

Postautor: Jacek B. » 21 listopada 2010, 23:51 - ndz

Eh misiu pysiu jak Ty mało wiesz o życiu co? :>

Jak sobie wyobrażasz kręcenie brzmienia w studiu co? Head i paka w pomieszczeniu do nagrywania, Ty w reżyserce i jak tu coś zdziałać?
Na kablach głośnikowych nie ma strat, mogą być długie. Head zabierasz ze sobą, długi kabel do paczki i kręcisz sobie brzmienie i jednocześnie masz odsłuch jak to gada w nagraniu.
Wiadomo że studio powinno być wyposażone w takie zabawki, ale nigdy nic nie wiadomo.

Awatar użytkownika
kielczak
Posty: 1649
Rejestracja: 21 października 2008, 20:03 - wt

Re: Jaki przewód łaczacy head z kolumną?

Postautor: kielczak » 21 listopada 2010, 23:54 - ndz

Head i paka w pomieszczeniu do grania i ja też ;] W reżyserce to siedzi reżyser dźwięku, ja tam wkraczam tylko na odsłuchy tego co jest zrobione i do obrabiania już nagranego sygnału. A przynajmniej tak jest w Kieleckim studio ;]
(\__/)
( O.o)
(> < ) This is Bunny. Copy Bunny into your signature. Help him take over the world.

Awatar użytkownika
Jacek B.
ex Cooper
Posty: 7221
Rejestracja: 12 sierpnia 2008, 00:25 - wt

Re: Jaki przewód łaczacy head z kolumną?

Postautor: Jacek B. » 21 listopada 2010, 23:56 - ndz

I będziesz sobie napierdalał rozkręconą na 3/4 lampą po uszach przez godzine? Dwie? Trzy? :D
I nie bierzesz udziału w tworzeniu własnego brzmienia? WTF?? Ktoś to robi za Ciebie? :D

Awatar użytkownika
kielczak
Posty: 1649
Rejestracja: 21 października 2008, 20:03 - wt

Re: Jaki przewód łaczacy head z kolumną?

Postautor: kielczak » 22 listopada 2010, 00:00 - pn

A od czego są stopery do uszu ? :P
Brzmienie sobie ustawiam przecież we wzmacniaczu, najpierw nagrywany jest sygnał ze wzmacniacza, który potem jest miksowany w reżyserce i na to mam oczywiście wpływ. Ale wtedy nie muszę być podłączony do mojego heada, bo i tak z niego nie korzystam :P
(\__/)
( O.o)
(> < ) This is Bunny. Copy Bunny into your signature. Help him take over the world.


Wróć do „Elektronika”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości