FAQ wzmacniaczy

- wzmacniacze, preampy, paczki
Awatar użytkownika
Jacek B.
ex Cooper
Posty: 7229
Rejestracja: 12 sierpnia 2008, 00:25 - wt

Re: FAQ wzmacniaczy

Postautor: Jacek B. » 23 września 2011, 12:32 - pt

Masz dokładnie napisane co możesz wpiąć do line out.

Awatar użytkownika
wlosien
I have 12" d***!
Posty: 943
Rejestracja: 12 sierpnia 2008, 20:25 - wt

Re: FAQ wzmacniaczy

Postautor: wlosien » 23 września 2011, 12:44 - pt

mógłbyś podłączyć kolumnę zamiast głośnika w combie, ale musiałbyś trochę polutować. line out to nie jest wyjście na dodatkową kolumnę, żeby już nie było niedomówień.
Ruchasz się, czy trzeba z Tobą chodzić?
Yo Koks.http://www.youtube.com/watch?v=lXbVUbfJcvI

Awatar użytkownika
koksoz
Posty: 30
Rejestracja: 20 września 2010, 09:32 - pn

Re: FAQ wzmacniaczy

Postautor: koksoz » 23 września 2011, 15:48 - pt

ach kurde szkoda ze nie moglbym podlaczyc kolumny no trudno , dziekuje wam za odpowiedzi i przepraszam za brak wiedzy co chyba was zirytowalo

benio_beniowski
Posty: 16
Rejestracja: 15 października 2010, 06:41 - pt

Re: FAQ wzmacniaczy

Postautor: benio_beniowski » 30 września 2011, 10:21 - pt

cześc,
od pewnego czasu się zastanawiam nad nastepującą sprawą:

w piecu CRATE FW 120 wzmacniacz ma następujące parametry:
Output Power Rating 120W rms @ 5% THD, 8Ω, 120 VAC

natomiast głośniki mają następujące:
Speaker Size and Rating 2 x 12" (parallel) Crate Custom Design, 4 ohm total

(dane z manuala)
z lektury topic'u wynika że nie powinno sie podłączać 4Ohm do wyjścia sygnału 8Ohm, a tu widac fabrycznie tak zrobili.

Czy to ma jakikolwiek sens ?
Ma ktoś może wytłumaczenie na taki zabieg ?
Jackson SL3/Yamaha RGX 220/Yamaha PAC 604W -> POD X3 Live -> ENGL Gigmaster -> Celestion CV

Awatar użytkownika
DarreX
Sklep/Producent
Posty: 2143
Rejestracja: 05 sierpnia 2010, 11:26 - czw

Re: FAQ wzmacniaczy

Postautor: DarreX » 30 września 2011, 10:30 - pt

Wzmacniacz posiada podaną moc nominalną przy podanym obciążeniu. To nie znaczy, że nie można podłączyć kolumny/głośnika o innym obciążeniu. 4ohm bardziej przesila końcówkę mocy, co nie świadczy dobrze o konstruktorach, ale niekoniecznie musi być destruktywne dla wzmacniacza. Zauważ, że posiada też gniazdo do podłączenia zewnętrznej kolumny, które jednak nie rozłącza wewnętrznych głośników, w związku z czym impedancja siłą rzeczy i tak się zmieni.
Ciekawe dlaczego w instrukcji nie podano jaką kolumnę można podłączać przez to gniazdo i z jakim skutkiem ... :huh:
----------------------------
Obrazek

benio_beniowski
Posty: 16
Rejestracja: 15 października 2010, 06:41 - pt

Re: FAQ wzmacniaczy

Postautor: benio_beniowski » 30 września 2011, 11:00 - pt

dzięki za odpowiedź.
najlepiej w takim układzie byłoby zmienić głośniki na układ 8Ohm.
Peniwe i brzmienia by zyskało to combo więcej po takiej zmianie :)

A to dodatkowe wyjście na głośnik faktycznie dziwne, ani opisane ani nic.
Wygląda na zasadzie: "podłącz cokolwiek" - może nawet słuchawki :)
Jackson SL3/Yamaha RGX 220/Yamaha PAC 604W -> POD X3 Live -> ENGL Gigmaster -> Celestion CV

Awatar użytkownika
Jacek B.
ex Cooper
Posty: 7229
Rejestracja: 12 sierpnia 2008, 00:25 - wt

Re: FAQ wzmacniaczy

Postautor: Jacek B. » 30 września 2011, 13:18 - pt

To jak to tak? 2x4ohm podpięte równolegle daje 2 ohm :D
Wpięli 8ohm wzmacniacz do 2 ohm głośników? WTF?

Awatar użytkownika
DarreX
Sklep/Producent
Posty: 2143
Rejestracja: 05 sierpnia 2010, 11:26 - czw

Re: FAQ wzmacniaczy

Postautor: DarreX » 30 września 2011, 18:00 - pt

Nie, podłączyli dwa 8ohmowe równolegle (parallel) = 4 ohm :facepalm:
----------------------------
Obrazek

Awatar użytkownika
Achar
Posty: 504
Rejestracja: 19 sierpnia 2011, 20:14 - pt

Re: FAQ wzmacniaczy

Postautor: Achar » 01 października 2011, 21:27 - sob

Miał ktoś styczność z głośnikami 10" Custom Driver? Jak się prezentują?
Hopeless times approach
Just give into the chaos
Strangely I find comfort here
Impatient and curious of what may come

Awatar użytkownika
DarreX
Sklep/Producent
Posty: 2143
Rejestracja: 05 sierpnia 2010, 11:26 - czw

Re: FAQ wzmacniaczy

Postautor: DarreX » 01 października 2011, 21:52 - sob

Co to jest custom driver 10" i gdzie to siedzi/siedziało?
----------------------------
Obrazek


Wróć do „Piece”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości