Sprawy dla znających się na komputerach

- offtop
Awatar użytkownika
gvt
Redaktor
Posty: 995
Rejestracja: 01 października 2009, 13:52 - czw

Sprawy dla znających się na komputerach

Postautor: gvt » 20 lipca 2010, 10:35 - wt

Załatwiłem sobie do kompa kartę dźwiękową creative. Na dole koło zegara wyskakuje chmurka że znaleziono nowy sprzęt creative coś tam. I jak ją podłącze to komputer się uruchamia loguje do windowsa i po 5 minutach wyskakuje jakiś niebieski ekran i komputer się resetuje. A u ojca na komputerze wszystko działa. Co to może być?

Zmieniłem troszkę nazwę tematu, bo się nieco rozwinął :>

Awatar użytkownika
DanielWOLF
Redaktor
Posty: 3017
Rejestracja: 13 października 2008, 09:30 - pn

Re: Sprawa dla znających się na komputerach

Postautor: DanielWOLF » 20 lipca 2010, 10:50 - wt

A jest zainstalowana poprawnie?, bo może być konflikt sprzętowy, stąd te problemy.

Awatar użytkownika
gvt
Redaktor
Posty: 995
Rejestracja: 01 października 2009, 13:52 - czw

Re: Sprawa dla znających się na komputerach

Postautor: gvt » 20 lipca 2010, 10:58 - wt

Jak odpale kompa to wyskakuje ta chmurka że znaleziono nowy sprzęt i nic więcej. A u ojca pisze że sprzęt został popranie zainstalowany i gotowy do użycia czy coś takiego.

Awatar użytkownika
Weed
Posty: 439
Rejestracja: 19 października 2009, 14:32 - pn

Re: Sprawa dla znających się na komputerach

Postautor: Weed » 20 lipca 2010, 11:08 - wt

Jaki masz system operacyjny? Masz do tej karty sterowniki? To jest sprzęt zewnętrzny czy wewnętrzny?

Awatar użytkownika
gvt
Redaktor
Posty: 995
Rejestracja: 01 października 2009, 13:52 - czw

Re: Sprawa dla znających się na komputerach

Postautor: gvt » 20 lipca 2010, 11:26 - wt

Windows XP sp2. Karta jest wewnętrzna. Sterowniki mam ale nie instalowałem. Najpierw chciałem podłączyć kartę potem wgrać sterowniki.

Awatar użytkownika
Malarz
Posty: 25
Rejestracja: 14 lipca 2010, 18:56 - śr

Re: Sprawa dla znających się na komputerach

Postautor: Malarz » 20 lipca 2010, 11:54 - wt

Powinieneś podłączyć sprzęt i potem zainstalować sterowniki, ale jak mówisz, że komputer Ci się resetuje, spróbuj zainstalować sterowniki zamknąć system podłązzyć sprzęt i ponownie włączyć. Windows nie powinien juz próbować instalować karty.
Muzyka nie tylko daje nam ukojenie i dostarcza rozrywki. Jest czymś więcej. Można poznać człowieka po muzyce, jakiej słucha.

UP THE IRONS!!! :ave:

Awatar użytkownika
Weed
Posty: 439
Rejestracja: 19 października 2009, 14:32 - pn

Re: Sprawa dla znających się na komputerach

Postautor: Weed » 20 lipca 2010, 11:55 - wt

Hm nie wiem jak dokładnie to robiłeś, ale spróbuj tak: włóż płytkę ze sterami zanim wsadzisz kartę do kompa, gdy się pojawia ta chmurka, klikasz na nią i pownno się pojawić okienko do instalacji nowego sprzętu, wtedy wybierasz instalację z płyty.
Co do tego tego bluescreena możliwe jest że po prostu komputer z jakiegoś powodu nie lubi tej karty i nie polubi. Kompy są juz na tyle skomplikowanymi urządzeniami, że zdarzają się przypadki (dość rzadko ale jednak), że mimo iż wg wszelkiej logiki powinno działać - działać nie zamierza. W takim przypadku warto oddać kompa do jakiegoś dobrego serwisanta. Bo rozwiązania można znaleźć nie w podręcznikach (do kótrych każdy informatyk może mieć dostęp), ale w doświadczeniu, które nabywa się latami.
Miałem taki przypadek kiedyś z kompem, że system był całkowicie neistabilny, ciągłe zwisy, bluescreeny i w ogóle nie dało się nic zrobić. Trzech informatyków sobie z tym nie poradziło, każy proponował inny sposób. W końcu jeden wiekowy już serwisant przypomniał sobie że stare Athlony sprawiały problemy przy instalacji Win98 i na czas jego instalacji trzeba wyłączyć pamięć cache L2 procka. Miał już kiedyś taki przypadek. Po instalacji znów ją włączyłem - i jak ręką odjął. Wnioski wyciągnij sam :P

Awatar użytkownika
gvt
Redaktor
Posty: 995
Rejestracja: 01 października 2009, 13:52 - czw

Re: Sprawa dla znających się na komputerach

Postautor: gvt » 20 lipca 2010, 12:14 - wt

Zainstalowałem sterowniki podłączyłem karte i dupa. Nadal to samo :zly:

Awatar użytkownika
Franq
Sponsor
Posty: 213
Rejestracja: 21 czerwca 2009, 10:50 - ndz

Re: Sprawa dla znających się na komputerach

Postautor: Franq » 20 lipca 2010, 12:35 - wt

Czy wymieniłeś tą kartę w miejsce poprzedniej, czy tez masz drugą zintegrowaną ?
Jak ja instalowałem nową kartę to najpierw kumpel wyłączył mi w biosie tą zintegrowaną, potem instalujesz sterowniki bez problemu. Możliwe że się gryzą jeśli są 2.

traju
Sponsor
Posty: 173
Rejestracja: 19 października 2008, 17:37 - ndz

Re: Sprawa dla znających się na komputerach

Postautor: traju » 20 lipca 2010, 12:54 - wt

Zintegrowanej nie trzeba wyłączać bo w systemia wystarczy wybrać domyślną.
Jednak warto wyłączyć zintegrowaną i wtedy spróbować, jeżeli nadal będzie taki błąd to problem leży w Twojej płycie głównej. To znaczy dokładniej masz problem z magistralą PCI, spróbuj ew. podłączyć pod inne gniazdo w płycie głównej. Mi to wygląda na sprawę sprzętową bo jak sam pisałeś u ojca działało normalnie.


Wróć do „Hydepark”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości